Tenk smart om smarthus

Sjekk hva du bør tenke på før du tar valget

For HIBA HUS AS

Kathrine Quam-Ledzbor

HIBA HUS AS

6. november 2019
Foto: HIBA HUS
Foto: HIBA HUS
SWITCH SECTION
0

Sammenlikner du en bolig fra år 2000 med en fra 2019, vil du raskt oppleve en vesentlig forskjell mellom dem. Nemlig at 2019-boligen er utstyrt med mye mer teknologi enn år 2000-boligen. For slik har det nemlig blitt – vi fyller opp hjemmene våre med stadig mer teknologi som blant annet skal gjøre hverdagen enklere og boligen mer energiøkonomisk.

Mye av denne teknologien faller inn under det store samlebegrepet smarthus - et begrep som kan være litt vanskelig å forstå. For det finnes nemlig teknologi som kan gjøre det aller meste i dagens marked.

For å si det litt enkelt, kan vi si at smarthus egentlig handler om å la teknologien overta oppgaver i boligen. Enten helt eller delvis. Bruksområdene kan eksempelvis være å styre lys og varme, fjernstyre døren når du ikke er hjemme eller å la teknologien optimalisere energiforbruket i boligen. Det er imidlertid bare en brøkdel av mulighetene som finnes, for det er nærmest bare fantasien som setter grenser.

Lukket eller åpent?

En viktig ting å tenke på når du skal velge smarthus-teknologi er hvilken teknologi du velger. Her er det nemlig mange leverandører å velge mellom. En del av dem tilbyr et eget økosystem der kun denne leverandørens teknologi og produkter kan brukes. Det gir blant annet forutsigbarhet, god oversikt og du får én motpart å forholde deg til. På den andre siden kan det bety at utvalget av løsninger oppleves som noe begrenset.

Det finnes imidlertid også dem som baserer seg på det som kalles for åpne standarder og grensesnitt. Velger du denne typen teknologi kan du som regel bruke løsninger og produkter fra andre leverandører som baserer seg på de samme standardene og grensnittene. Det gir mer utvalg og fleksibilitet, men krever gjerne mer kompetanse og forståelse fra deg som kunde.

Alt i ett eller litt og litt?

Du bør også vurdere valget av teknologi på bakgrunn av hvor mye du ønsker å investere ved oppstart. Det er jo ikke gitt at du vil fylle hele boligen med smarthus-teknologi fra første stund. Da kan det være lurt å velge en leverandør som gjør det mulig å starte i det små og utvide etter hvert som du får smaken på det eller behovene melder seg. Mange av dagens smarthus-systemer baserer seg hovedsakelig på trådløs kommunikasjon – velger du dette er det forholdsvis enkelt å utvide uten å måtte gjøre inngrep i vegger og tak.

Dessuten bør du tenke gjennom forholdet mellom automatisering og fjernstyring. Selvsagt kan det være både kult og praktisk å styre lys, varme, dører og ventilasjon fra telefonen. Men den virkelige gevinsten ligger i å velge et system som også kan tilpasse seg døgnrytmen din. Da går det meste på automatikk og du kan bruke tiden på andre ting enn å slukke lys, justere temperaturen osv.

2989
b-TrueFalse
Les mer fra HIBA HUS
b-TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190508093122648.png #FFFFFF
Les også