Når vi skal pusse opp eller bygge om innvendig tyr vi ofte til papiret eller et tegneprogram for å leke oss med ulike planløsninger og innredningsmuligheter. Det er jo lurt å tenke godt gjennom ulike løsninger og muligheter for at sluttresultatet skal bli så bra som mulig.
Beveger vi oss derimot utenfor husets fire vegger, nemlig til hagen, er det nok ikke så mange som gjør det samme. Det er i grunnen litt rart, for det er vel ikke noe mindre viktig å være strukturert i planleggingen av hagen og uterommet? Det er jo også et sted du skal trives og der mange bruker betydelige midler på oppgraderinger og ulike typer arbeid.
For å gjøre «møbleringen» av uteområdet enklere finnes det forskjellige typer tegneprogrammer du kan prøve deg frem med. Sketchup er svært populært og finnes dessuten i en gratisversjon, men kan oppleves litt vanskelig å bruke i starten. Med noen søk på nettet får du imidlertid god hjelp både i form av videoer, diskusjonsforum og artikler.
Det finnes også mange andre alternativer, for eksempel:
- Garden planner
- Simple Garden Design software
- Home Outside
- Marshalls Garden Visualiser
- Shoot Garden Planner
Vi kan ikke garantere for programmenes kvalitet eller tilgjengelighet over tid, men oppfordrer til å teste dem ut. Kanskje kommer du også over helt andre alternativer som er bedre for deg. Mange av programmene du finner på nett er i utgangspunktet gratis, men det kan hende du må betale for å få tilgang til enkelte funksjoner.
Mer enn bare tegning
Planleggingen av uterommet handler om mer enn bare tegning. Du må også tenke gjennom en del andre ting:
- Vind- og solforhold
- Terreng på tomten
- Hvilken stil dere ønsker på hagen
- Forholdet til omgivelsene og naboer
- Materialvalg
- Muligheter til å føre frem strøm til tekniske installasjoner, belysning osv.
Det kan være lurt å gå gjennom hva slags behov og krav dere har til uteområdet på forhånd. Det gir en god oversikt over mulighetsrommet og legger et grunnlag for prioritering. De fleste av oss har tross alt begrensede budsjetter – og gjerne begrenset plass.
Det er ikke alle som har verken råd eller plass til å lage mange soner for ulike aktiviteter eller behov. Da bør det viktigste prioriteres – kanskje er det lurt å tenke mulighet for variert bruk av uteområdene fremfor å låse det til én type bruk.
