SWITCH SECTION

Den magiske hurtigvinkelen

Med denne får du løst flere oppgaver på kortere tid

Av ByggeBolig
30. august 2019
Av ByggeBolig
30. august 2019
Foto: 4CastMedia
Foto: 4CastMedia
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190830085319545.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190830085319545.jpg?maxwidth=2000
0

Om du har sett amerikanske snekkere på Youtube har du helt sikkert lagt merke til at de ofte bruker en såkalt speed square, eller hurtigvinkel, som det gjerne kalles på norsk. Den er trekantet, laget i metall og har svært mange nyttige bruksområder. Likevel er den lite utbredt her til lands.

Grunnen til at den kalles for en hurtigvinkel er at den kombinerer egenskapene til flere ulike typer verktøy, for eksempel den tradisjonelle vinkelhaken, kombinasjonsvinkelen og gradskiven. Du trenger med andre ord bare å forholde deg til ett verktøy i stedet for mange ulike til diverse måle- og merkeoppgaver. La oss se nærmere på noen av bruksområdene.

Trekantutformingen gjør det svært enkelt å måle og markere både 90 og 45-graders linjer på et materiale. Det er også svært enkelt å markere alle andre vinkler mellom 0 og 90 grader. Den ene siden av hurtigvinkelen har nemlig en gradskala og i det ene hjørnet står det «pivot», som betyr å dreie. Legg vinkelen mot et materiale og drei den til punktet med den ønskede vinkelen treffer kanten av materialet. Slå en strek langs hurtigvinkelen og du har markert den vinkelen du vil ha.

Inni vinkelen finner du dessuten en rekke hakk plassert med en halv centimeters mellomrom. Da kan du legge vinkelen mot et materiale, sette blyanten i ønsket hakk og trekke vinkel og blyant bortover for å lage en rett linje i ønsket avstand fra kanten.

De solide kantene på den ene siden gjør den dessuten til en utmerket sagstøtte for 90 og 45-graders kutt med sirkel- eller stikksag på smalere emner som bjelker og kledningsbord.

Så må vi selvsagt ikke glemme hva hurtigvinkelen faktisk ble laget for tilbake på 1920-tallet – nemlig å konstruere tak. Den er derfor utstyrt med en rekke markeringer som gjør det enkelt å finne grader på taksperrer og liknende, lage salingshakk, finne grader til kil- og gradrenner osv.

2170
b-FalseTrue
0

Tradisjon og innovasjon

Hus1 Norge AS ble etablert som en tradisjonell huskjede i 2011, og har i løpet av denne tiden levert over 500 boliger rundt i Norge.

Prosjektboliger

Våre salgskontorer har idag en betydelig aktivitet knyttet til utvikling av prosjektboliger og tomteområder. Vi bygger hvert år et betydelig antallprosjektboliger og eneboliger i rekke. 

Hus1 Norge er ofte med på å utvikle både store og små boligområder, og har her samlet våre modeller for å kunne tilby en idébase til inspirasjon for ditt prosjekt. 


614
c-230
c-230TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også