Det vanskelige mellomrommet

Hva gjør du mellom benken og overskapet?

Av Huseby AS

Einar Ingvaldsen

Huseby AS

23. mai 2019
Foto: Huseby kjøkken
Foto: Huseby kjøkken
SWITCH SECTION
0

Det er ikke alltid like lett å vite hva som bør gjøres med mellomrommet mellom benkeskapene og overskapene på kjøkkenet. Det handler selvsagt mye om utseende og materialvalg, men det kan også dreie seg om plassutnyttelse.

For å ta materialvalget først, kan vi konstatere at fliser har vært et svært populært i lang tid. Bare ta deg en tur til venner og familie, så finner du fort ut at det stemmer. Det finnes imidlertid mange andre valgmuligheter også.


Kompositt, laminat eller finerte plater

De seneste årene har vi sett en trend i retning av å velge samme material på benkeplaten og arealet over benken. Både komposittmaterialer av corian og silestone finnes i 12 – 17 mm utførelse som egner seg for montering på vegg. Denne løsningen finnes også som et valg til benkeplater i laminat. Sluttresultatet er et stilrent og sammenhengende uttrykk fra benk til vegg.

En annen trend er å bruke finerte plater i samme utførelse som kjøkkenskapene. For å beskytte overgangen mellom benkeplate og vegg og de nederste delene av finerplatene, monteres typisk en 10 til 20 cm. høy plate i kompositt av samme type som benkeplaten.

Atter andre velger en kombinasjon av materialer – eksempelvis fliser bak platetopp eller vask og tapet ellers.

Et vindu mot veggen

Et populært alternativ er herdet glass – som gir deg gode muligheter til å skape ditt eget uttrykk. Bor det en kunstner i deg kan du male ditt eget motiv på veggen og ramme det inn med glasset. Er du ikke så kunstnerisk kan du oppnå mye av det samme med å bruke fototapet. En ensfarget vegg er heller ikke å forakte – det er selvsagt helt opp til deg. Noen glassleverandører har spesialiser seg på levering av glassplater til kjøkken med ferdige trykk på baksiden. Disse kan leveres i utallige design og mønster.

Er du litt smart sørger du dessuten for at glasset kan demonteres - da er det nemlig enkelt å endre farge eller motiv når behovet skulle oppstå.

Den røffe stilen

Vil du ha en røffere, mer industriell stil, kan du velge rustfrie bakplater i børstet stål. De er både slitesterke og enkle å rengjøre. Er du litt heldig får du dessuten dekket hele lengden av vegg med én plate og slipper dermed skjøter. Platene kan enten skrus eller limes fast til veggen. Vil du ha et blankere uttrykk kan du selvsagt også gå for  rustfrie bakplater i polert stål. Begge typer plater gir dessuten en flott refleksjon av lyset og større romfølelse.

Utnytt plassen!

Mellomrommet mellom benken og overskapet handler ikke kun om utseende, men i høyeste grad også om å utnytte plassen til noe fornuftig. På et normalt kjøkken utgjør dette arealet fort noen kvadratmeter.

Her kan du faktisk montere designhyller som gjør det mulig å utnytte plassen til oppbevaring. Hyllene er 10 cm. dype, så det kan være fornuftig å velge benkeskap med 70 cm. dybde for å unngå at de tar for mye plass på benken.

Hyllene egner seg veldig godt for oppbevaring av mindre gjenstander som krydder, glass med frokostblanding, pasta osv. Det finnes dessuten egne innsatser til hyllene som gjør det mulig å henge vinglass i hyllene. Løsningen kan også leveres med integrerte el- og USB-uttak.

4872
b-TrueFalse
Les mer fra Huseby
c-189TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190828100226209.png #FFFFFF
Les også