En verden av benkeplater

Slik vedlikeholder du de ulike typene

For Huseby AS

Einar Ingvaldsen

Huseby AS

22. august 2019
Foto: Huseby AS
Foto: Huseby AS
SWITCH SECTION
0

I dagens marked finnes det et vell av muligheter når det gjelder valg av benkeplater til kjøkkenet. Du bør selvsagt velge det som passer din smak og stil, men husk også at valget betyr noe for hvor mye jobb du får med vedlikehold over tid.

Fortsatt velger mange norske boligeiere benkeplater i laminat eller massivtre, men materialer som Corian, Dekton og Silestone har også blitt mer og mer populære de seneste årene.

Corian

Corian er et allsidig og ekslusivt komposittmateriale som kan leveres i over 100 forskjellige mønstre og overflater. Med denne typen benkeplater får du et porefri og holdbar overflate som kan bearbeides, sammenføyes og formes så å si uten skjøter.

For å opprettholde jevn glans på Corian-plater er det viktig å rengjøre platen nøye fra tid til annen. Da bør du bruke et rengjøringsmiddel med mild slipeeffekt. Med Corian er det dessuten enkelt å reparere riper og andre skader dersom uhellet skulle være ute.


Silestone

Silestone er også et komposittmateriale og er laget av mer enn 90 % naturlig kvarts. Det gir sterke overflater med god holdbarhet og bestandighet. Mange mener Silestone er det beste valget for både kjøkken og bad. Silestone kan leveres i mer enn 80 ulike teksturer og farger.

For Silestone-plater kan det være lurt å bruke vaskemiddelet Q-action for å dyprense platen og holde den like flott som da den var ny. Q-action kan også brukes til å fjerne de fleste typer flekker. Det er dessuten viktig å ikke bruke bleke-/oppløsningsmidler, kaustisk soda eller produkter med pH på over 10. Ligger denne typen produkter lenge nok på overflaten kan det påvirke glansen i platen.

Høytrykkslaminat

Høytrykkslaminat er laget av flere lag harpiksimpregnert papir som presses sammen under høyt trykk og limes på en sponkjerne. Typisk tykkelse på denne typen benkeplater er 30 eller 40 mm. Platene kan leveres i en rekke forskjellige utførelser, eksempelvis treimitasjon, steinimitasjon, fantasimønster, ensfarget eller i høyglans. Benkeplatene kan leveres med forkanter i laminat, ABS eller massivtre. De egner seg svært godt for underliming av kjøkkenvasker.

Kompaktlaminat

Kompaktlaminat produseres på samme måten, men er homogen med opptil 50 lag harpiksimpregnert papir. Normal tykkelse er 12 mm. Platene leveres som regel i gjennomfarget hvit med sort eller hvit kjerne. Det gir et stramt og minimalistisk preg på kjøkkenet, med en overflate som er meget slitesterk og gir et moderne uttrykk.

Både kompakt- og høytrykkslaminat har til felles at de ikke krever noe vedlikehold. De er svært ripebestandige, men du skal vite at det ikke er mulig å fjerne riper dersom skaden skulle oppstå.

Det er dessuten viktig at du tørker bort damp og vannsøl for å unngå skader på kantene. Har du laminat med forkantlist i heltre må du dessuten huske å olje denne jevnlig. Den daglige rengjøringen av platene foregår best med rent vann eller mild såpe. For grundigere vask kan du bruke Ajax universalrengjøring eller liknende.

En spesiell ting å være oppmerksom på med laminatplater (med sponkjerne) er dessuten at fuktsperren mellom oppvaskmaskin og benkeplate er tett. Da platene for en stor del er laget av papir vil fukt kunne skape trøbbel. De seriøse produsentene av benkeplater i høytrykkslaminat leverer plater med sperrelaminat som hindrer fukt i å trekke opp i platen. Likevel er ekstra fuktsperre et must. Det gjelder også for benkeplater i heltre.


Benkeplater av heltre

Velger du benkeplate i heltre gjør du et naturlig og klassisk valg som varer i lang tid. Den naturlige variasjonen i treverket skaper et unikt og organisk uttrykk. Platene produseres med fingerskjøtede staver eller gjennomgående staver og leveres som regel i 30 eller 40 mm tykkelse.

Du får imidlertid mer arbeid med vedlikehold når du velger en benkeplate i tre. Det innebærer å olje eller vokse allerede før du tar den i bruk, samt å gjenta jobben regelmessig ettersom tiden går. Får du skjemmende merker eller riper kan det også hende du må til pers med slipemaskinen for å få dem bort.

Stålbenkene er tilbake

De heldekkende kjøkkenvaskene i stål er for mange et minne fra besøk hos besteforeldre tilbake på 70- og 80-tallet, men nå er stål tilbake på kjøkkenet for fullt.

I dag får du nemlig tak i spesialtilpassede benkeplater i rustfritt stål som dekker hele kjøkkenbenken. Det tilfører et industrielt preg til kjøkkenet og reflekterer lyset på en god måte. Dessuten er de svært hygieniske, lette å holde rene og tåler det meste av påkjenninger. Med denne typen plater trenger du ikke tenke mye på det daglige vedlikeholdet. Det er egentlig bare å holde overflatene rene, så er du i mål med vedlikeholdsjobben.

Benkeplater i rustfritt stål kan leveres i både polert og børstet overflate. Det finnes også løsninger med mer spesialutviklede overflater.


5962
b-TrueFalse
Les mer fra Huseby
c-189TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190828100226209.png #FFFFFF
Les også