Foto: Huseby
Foto: Shutterstock
SWITCH SECTION

Slik vedlikeholder du en benkeplate av tre

Med jevnlig vedlikehold holder den seg fin år etter år

Av ByggeBolig
29. mai 2019
Foto: Huseby
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190529083319761.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200330093455547.jpg?maxwidth=2000
0

Det finnes noen tusen kvadratmeter med benkeplater i tre over det ganske land. Mange av dem får solid medfart som følge av matlaging, vannsøl, bruk av redskaper osv. For at en benkeplate i heltre skal holde seg fin over tid er det derfor nødvendig å vedlikeholde den.

Det beste er å gjøre regelmessig vedlikehold fra platen er ny - faktisk før du i det hele tatt tar i bruk benkeplaten bør du olje den så mye 5 ganger for å sikre at treverket blir helt mettet. Deretter bør du olje platen ytterligere 1 -2 ganger i løpet av de 2-3 første månedene. Det er en enkel oppgave:

  • Vask platen med møbelrens
  • Slip over med et fint slipepapir for å fjerne eventuell fiberreisning
  • Påfør oljen med klut, pensel eller rulle.
  • La oljen stå 10-15 minutter og tørk bort overskytende olje med en tørr klut. Pigmenterte oljer tørkes av umiddelbart.

Sjekk anvisningene på oljen du har kjøpt når det gjelder tørketid mellom hvert lag med olje og tørketid før benkeplaten kan tas i bruk.

Artikkelen fortsetter under annonsenfra Huseby AS

Forny den gamle benkeplaten

Har du en slitt benkeplate kan det hende du bør slipe den ned for å få et godt sluttresultat. En del flekker kan imidlertid ofte fjernes uten å ty til slipepair – mange ganger holder det nemlig å bruke trerens for å få dem bort. Har det gått råte eller sopp i platen vil du ikke få dem bort med verken trerens eller slipepapir. Da er ofte eneste utvei å investere i en ny plate.

Dersom du skal slipe er det enklest å bruke en slipemaskin, for eksempel en eksentersliper. En pussekloss som brukes for hånd kan også gjøre nytten, men tar selvsagt litt mer tid. Når platen er slipt og du er fornøyd med resultatet, fjerner du slipestøvet, renser platen med møbelrens og tørker av platen med en lofri klut. Deretter følger du samme fremgangsmåte som over for å olje platen.

Har du du en benkeplate som er vokset, bruker du voks i stedet for olje. Fremgangsmåten er stort sett den samme for olje, bortsett fra at du kun trenger ett lag voks etter montering av benkeplaten.

2008
b-FalseTrue
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også