Platetak – et godt valg for din bolig

Velger du platetak, velger du et tak som veier lite og tåler mye

By Av Isola
10 August 2017
  0

  Platetak er ikke noe nytt – faktisk har det vært brukt i Norge siden middelalderen, særlig på kirker og andre monumentale bygg. På privatboliger har ulike varianter av metall- og asbestsementplater vært brukt i siden 1900-tallet, men de seneste årene har stålplatetak som ser ut som takstein blitt mer og mer populært. Med et slikt tak får du et tak som veier lite, ser bra ut og som er enkelt å montere.

  Det er mange tilbydere av slike platetak og egenskapene varierer med tanke på utseende og egenskaper. Én viktig egenskap er tykkelse på platene og dermed hvor mye de tåler. Det tykkeste stålplatetaket på markedet, Isola Powertekk er 0,45 mm. tykke og tåler belastinger på over 1600 kg. per kvadratmeter, som dekker alle aktuelle snølaster i Norge. Tykkelsen gjør også at innfestingen blir meget solid og at taket er stormsikkert.

  Mange er bekymret for avflassing på stålplatetak kontra aluminiumstak. Det er en unødvendig bekymring. Isola Powertekk er for eksempel laget av varmforsinket, kaldvalset stål der oversiden er belagt med en epoksyprimer, farget akrylbelegg, farget bestrøing og til slutt et lag klar akryl. Platene finnes også i matt og høyglans overflate, altså uten bestrøing. Det eneste som kan forårsake avflassing er bruk av spiker/skruer for luftverktøy dersom du monterer platene i temperaturer under 5 grader. Kraften luftverktøyet kan nemlig gi harde slag som gir risiko for avskalling av lakk/granula

  https://www.youtube.com/embed/1SMw7K-hmlE


  Ved kutting av platene bruker du platenibbler eller sirkelsag med egnet blad. Skjæreutstyr med over 4000 omdreininger per minutt må aldri brukes – det samme gjelder vinkelsliper. Det anbefales å kutte platene på bakken ettersom metallspon fra kutting kan føre til rustflekker på platene.

  Et stålplatetak krever lite vedlikehold. Det anbefales å gjøre årlig ettersyn og fjerne eventuell grønske og mose med egnede midler og verktøy. Ønsker du å fjerne snø fra taket, la det ligge igjen et lag på ca. 20 cm. og pass på at du ikke bruker redskaper ned mot takflaten.

  2048
  https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181217073551194.png #FFFFFF
  Les også