Du har vel ikke låst parkettgulvet?

Tenk deg om to ganger før du monterer tunge gjenstander på parketten

Av Kährs
13. november 2017
  Alle tregulv, parkett inkludert, er laget av levende materialer som beveger seg gjennom året. Parketten vil typisk svelle i sommerhalvåret ettersom luften er fuktig, mens den krymper når luften er tørr på vinteren. For å tillate dette skal du alltid ha ca. 1 cm. klaring (bevegelsesfuge) mot vegger og annet fast inventar.

  Men det er også andre ting som kan gjøre at parketten ikke får bevege seg fritt. Det gjelder særlig tunge gjenstander som vedovner og kjøkkenbenker med benkeplater laget av tunge materialer som granitt og marmor. Disse gjenstandene er såpass tunge at vekten kan låse gulvet og hindre den naturlige svellingen og krympingen som foregår gjennom året.
   Når det gjelder kjøkkenbenk, løser du det best ved å først montere den og deretter legge gulvet litt innunder sokkelen For å få riktig høyde på benken kan du gjerne sette støttebeina til kjøkkenbenken på avkapp av parketten. Husk bevegelsesfuger mot avkappet når du senere legger gulvet. Har du en benkeplate som ikke er veldig tung, trenger du normalt ikke å tenke på dette ettersom de de fleste moderne kjøkkenbenker er festet til veggen. Støttebeina tar derfor ikke vekt som er problematisk for gulvet.

   Skal du montere en vedovn bør du legge en plate tilsvarende tykkelsen på parketten under ovnen. Denne platen vil bære vekten av ovnen. Platen lages noe mindre enn gulvplaten du senere skal legge under ovnen - dermed blir den skjult når jobben er ferdig. På denne måten blir det også enklere å bytte gulv nær inntil vedovnen på et senere tidspunkt. Husk bevegelsesfuge mot platen når du senere legger parketten.
   https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20171201112939266.png #FFFFFF
   Les også