Slik bygger du en lettvegg

Veien til et nytt rom er ikke så vanskelig

Av ByggeBolig
10. januar 2019
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190110103605473.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190110103605473.jpg?maxwidth=2000
0

Hvis du vil dele et rom i to eller lage en liten garderobe i én del av soverommet, må du bygge en lettvegg. Det mest vanlige er å bygge bindingsverk med konstruksjonsvirke i dimensjonene 48x73 eller 48x98. Har du plass er det mest praktisk å bygge veggen liggende på gulvet.

Først måler bredden og høyden der lettveggen skal stå, trekker fra 1 – 2 cm. i høyden og 1 cm. bredden og bygger i henhold til disse målene. Da har du plass til å reise veggen uten problemer og bruker trekiler for å få den til å stå i lodd før du fester den.

Byggingen starter med at du kapper topp- og bunnsvill i riktig lengde og legger dem på høykant inntil hverandre. Nå skal du lage markeringer for plassering av stenderne i veggen. Lag et merke 60 cm. inn fra den ene enden og marker målet på begge svillene. Da er du sikkert på at målene er helt like i topp og bunn. Fortsett med å markere for hver 60 cm. til du kommer til andre enden av svillene. Siste felt blir typisk mindre enn 60 cm. Det er helt normalt.

Husk at dette er sentermål – det vil si at det er midten av stenderne som skal plasseres på markeringene du har laget. Dermed vil du få 60 cm. mellom senter på hver stender, gjerne kalt C/C 60. Det må du ha dersom du skal kle veggen med gips, spon- eller panelplater.

Deretter kapper du stenderne og plasserer dem mellom topp- og bunnsvill i henhold til merkingen. Fest dem med to skruer fra hhv. oversiden av toppsvillen og undersiden av bunnsvillen.

Så reiser du veggen, kiler den fast, får den i lodd og fester den. Materialet du fester i avgjør festemateriellet. Deretter dytter du inn isolasjon i mellomrommet mot vegg og tak, samt isolasjon i selve bindingsverket. Kle så med ønsket materiale.

Skal du bruke panel må du legge inn horisontale spikerslag for hver 60 – 80 cm. Du må også legge inn ekstra spikerslag dersom du skal henge opp tunge ting som TV, skap osv.

1913
b-FalseTrue
Kommersielt innhold
0

ALternativt kan du benytte våre Leca Lettvegger. Da bygger du er en rask og effektiv løsning for ikke bærende innervegger. Blokkene låser seg perfekt i riktig posisjon, og kan bygges helt til taket i én operasjon. I stedet for vanlig muring med mørtel og murskje, bruker du weber Blokklim og Leca Limkasse. Da får du eksakte fuger med riktig plassering og riktig tykkelse. Kombinasjonen av tynnere fuger og limkasse gir inntil 90% lavere forbruk av lim sammenliknet med tidligere mørtelforbruk. Limkassen er robust og enkel å håndtere. Den har en åpne-/lukkefunksjon og en størrelse tilpasset forbruket. Blokkene kan også limes med lim på sprayboks, Weber Stone Fix.

https://www.youtube.com/embed/63iDm1vhV7w

Noent produktfordeler: 

  • Rask utførelse
  • Lav vekt
  • Not og fjær på 4-sider
784

skrevet av

Leca Norge AS

Falsec-170
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF