For å få en vellykket sommerhage, start med å lage en plan. Bestem deg for hva du vil dyrke, og sørg for at du har plass og de rette forholdene for plantene dine.
Hagen er en fin måte å nyte livet utendørs og dyrke dine egne ferske råvarer. For å lage en vellykket sommerhage, er det viktig å planlegge og velge de riktige plantene for hagen din. Vurder klima, sollys, fukt, jord og andre forhold som spiller inn på plantenes trivsel. Velg gjerne stauder eller få stiklinger av kjente når du skal velge planter. Dette er både mer økonomisk og bærekraftig siden plantene ikke må erstattes hver sesong.
Kanskje kunne du tenke deg dyrke dine egen grønnsaker. Tomat- og agurkplanter er populære valg for kjøkkenhager, siden de er enkle å dyrke og produserer mye frukt. Paprika og auberginer er også gode alternativer, da de trives under varme sommerforhold. Med litt planlegging og innsats kan du få en vellykket kjøkkenhage som gir deg ferske, hjemmedyrkede råvarer hele sesongen!
Forbered jorda før du planter ved å tilsette organisk materiale og næringsstoffer. Dette vil hjelpe plantene dine til å vokse seg sterke og sunne.
Det er ingenting som lukten av frisk jord og varmen fra solen i ansiktet når du jobber i sommerhagen. Å gjøre hagen klar for planting er et viktig første skritt for å sikre et godt resultat. Det første du må gjøre er å forberede jorda. Dette betyr å sørge for at den er løs og fri for rusk og ugress. Deretter må du legge næring til jorden. Dette kan være i form av kompost, gjødsel, eller til og med bare løv. Bruker du eget hageavfall eller kompost bidrar du til å gjøre hagen din mest mulig bærekraftig.
Når du har tilsatt organisk materiale til jorden, må du snu jorden slik at det næringen blandes jevnt. Dette vil bidra til at plantene får de næringsstoffene de trenger. Etter at jorden er klargjort, kan du begynne å plante i hagen din. Med litt omsorg og oppmerksomhet står sommerhagen din snart i full blomst.
Når plantene dine er på plass husk å, vann dem regelmessig.
Det er ingen hemmelighet at hager krever mye vann i sommermånedene. Men visste du at det finnes måter å hjelpe hagen din med å holde på fuktigheten? En måte er å dekke plantene dine. Dette kan gjøres ved å bruke organiske materialer som bark, blader eller halm. Ved å legge et lag med mulch rundt plantene dine, kan du hjelpe jorda med å holde på fuktigheten og forhindre fordampning.
Vann om mulig om morgenen eller kvelden når det er kjølig slik at plantene rekker å absorbere fuktigheten før den varme solen tørker dem ut. Planter trenger mye fuktighet for å trives, men for mye vann kan være like skadelig som for lite. For å forhindre overvanning, sørg for å sjekke jorda før vanning. Hvis den øverste tommen av jord er tørr, er det på tide å vanne. Hvis jorda fortsatt er fuktig, vent med å vanne.
I tillegg til at mulching hjelper hagen din med å holde på fuktigheten, er det også en smart måte å forhindre ugress. Og du slipper bruke ugressmidler. Ved å legge et lag med mulch rundt plantene dine, kan du bidra til å blokkere solen og forhindre at ugressfrø spirer. Jordfuktighet er viktig for plantehelsen, men det er også en nøkkelfaktor for å forebygge skadedyr og sykdommer. Hvis jorda er for tørr, kan det skape et ideelt miljø for skadedyr og sykdommer å trives. For å forhindre problemer, sørg for å vanne plantene dine regelmessig og holde jorden fuktig.
En bærekraftig hage er avhengige av en sunn insektpopulasjon. Ved å tilpasse hagen insektenes behov, kan du skape en oase som er mer motstandsdyktig mot skadedyr og sykdommer, og som yrer av liv og farger.
Insekter er en viktig del av enhver bærekraftig hage. De tilbyr viktige økosystemtjenester som pollinering og naturlig skadedyrbekjempelse. En sunn bestand av nyttige insekter kan bidra til å holde hagen din fri for skadedyr og sykdommer. Det er noen enkle ting du kan gjøre for å oppmuntre nyttige insekter i hagen din. Å tilby et mangfold av matkilder er viktig. Vurder å plante en rekke innfødte blomster, urter og grønnsaker. Du kan også skaffe hjem til insekter ved å la noen områder av hagen din være uforstyrret og få vokse vilt – tømmerstokker, steiner og hauger av løv er alle flotte steder for insekter å gjemme seg og avle. Å oppmuntre til et mangfold av insekter i hagen din vil bidra til å skape et sunt, bærekraftig økosystem.
