I disse dager hvor vi er mer hjemme enn før, er det ekstra viktig å trives innenfor husets fire vegger. Mange av oss begynner å bli tunge i hodet og slitne, noe som kan skyldes luftkvaliteten. Ofte er luften for tørr eller fuktig, har feil temperatur eller det kan være stoffer i luften som ikke er så bra.
Luften du puster inn hver dag i hjemmet ditt er viktig for helsen, trivselen og konsentrasjons- og arbeidsevnen. Nå, med mye hjemmekos og hjemmekontor, merker vi mer til disse tingene.
Plager
Dårlig inneklima kan blant annet føre til sykdom og plager, som hodepine, unormal tretthet, nedsatt konsentrasjon og arbeidsevne, gjentagende luftveisinfeksjoner, tørr hud og tørre og såre slimhinner. Alle kan bli rammet av dette, men de som allerede er plaget med allergi og astma er mer sårbare.
Inneklimasensor
Nå lanseres en smart og elegant inneklimasensor som måler luftkvaliteten i hjemmet ditt. Den heter Mill Sense Air og er designet i Norge. Inneklimasensoren er liten, trådløs og oppladbar, og kan henges på veggen eller plasseres frittstående. Mill Sense Air måler luftfuktigheten, TVOC (kjemikalier og giftstoffer), temperaturen og eCO2.
Det som gjør den unik er at den har integrert Wi-Fi, slik at du kan sjekke luftkvaliteten hvor enn du er i verden i den brukervennlige MillNorway-appen. Du får også statistikk som viser deg luftkvaliteten over tid.
Inneklimasensoren kan for eksempel måle TVOC-nivået i et nymalt babyrom eller et hjemmekontor, slik at du kan sjekke når det er trygt å begynne å bruke rommet igjen. Du kan også sjekke temperaturen på babyrommet i appen. Da slipper du å gå inn på soverommet og risikere å vekke babyen.
Når en varmeovn er innstilt på 24 grader, betyr det at det er 24 grader akkurat der hvor ovnen er, men ikke i sofaen hvor du kanskje sitter. Hvis du plasserer en Mill Sense Air ved der du oppholder deg og kobler den til en Mill Wi-Fi varmeovn, vil de "snakke sammen", slik at ovnen automatisk gir den presise temperaturen du ønsker der du sitter. Det er superenkel tilkobling med Bluetooth, som automatisk kobler enheten til Wi-Fi-nettverket ditt.
Mill Sense Air måler hele syv forskjellige kjemikalier og giftstoffer. Disse giftstoffene kommer typisk fra hverdagsgjenstander, som møbler, rengjøringsmidler, maling og så videre, og vil ikke nødvendigvis oppdages ved for eksempel lukt. Da er det trygt og fint å ha en sensor som oppdager de ulike giftstoffene; alkoholer, aldehyder, ketoner, organiske syrer, aminer, alifatiske og aromatiske hydrokarboner.
Luftkvaliteten varierer fra rom til rom, dermed er det kjekt at Mill Sense Air er tilgjengelig i 3-pakning til en bedre pris.
Utfordringer med for fuktig luft
Mange liker å sove på et kaldt soverom og ha vinduet oppe – også vinterstid. Men et kaldt soverom kan føre til fuktproblemer, da svette og pust skaper kondens. Derfor er det viktig å lufte godt i 10–15 minutter når du står opp og før du legger deg. Den ideelle sovetemperaturen er på 15–18 grader.
Dersom senga står inntil en yttervegg og fuktigheten i sengetøyet ikke tørker, kan det oppstå muggsopp. Kalde soverom burde derfor varmes litt på dagtid og skikkelig tørkes ut minst én gang i uka, gjerne ved å bruke en ovn eller varmekabler. Det er også lurt å ha en liten glippe på 10 centimeter mellom senga og ytterveggen, da dette minsker risikoen for muggsopp.
Hvis du ser at det er mye kondens på vinduene når du våkner, er dette et tegn på at forbedringer bør utføres.
Dersom soveromsvinduet ditt vender ut mot en trafikkert vei, bør du helst vente med å lufte til morgenrushet har gitt seg. Slik unngår du at eksos og svevestøv kommer inn.
Fuktighet fra dusjing, klestørking eller en kjedelig vannlekkasje kan også føre til at det oppstår sopp i boligen. Sopp og muggvekst er ikke bra for helsen din, og kan dessverre gå utover luftveiene. Luftfuktigheten kan du også sjekke i Millheat-appen.
Utfordringer med for tørr luft
2020 var rekordenes år for hyttemarkedet – aldri før har det blitt solgt så mange hytter, ifølge Prognosesenteret.
Både på hytta og hjemme kan det vinterstid bli mye fyring eller varme fra elektriske ovner. Dette hjelper jo til med å gjøre stemningen koselig, men luften kan bli tørr – spesielt ved vedfyring – og forårsake tørr hud og sprukne lepper. MillNorway-appen viser også hvor tørr luften er, slik at tiltak kan iverksettes før det oppstår problemer.
Tørr luft kan også gå hardt utover møbler og tregulv, som parkett. Gulvet kan begynne å knirke eller i verste fall få sprekker. Tradisjonelt har høy luftfuktighet vært et større problem enn for tørr luft, men med nye byggeteknikker har situasjonen snudd.
I nye hus synker ofte den relative luftfuktigheten under anbefalte verdier, blant annet på grunn av gode ventilasjonssystemer. Heldigvis er det ikke så vanskelig å gjøre noe med den tørre luften, og så lenge ikke gulvbordene er sprukket opp, forsvinner som regel problemene når luftfuktigheten tilbakeføres til riktig nivå.
Luftkvaliteten er mer i fokus nå enn før
Gamle hus har generelt dårligere luft enn nyere hus, men nye hus kan være så godt isolert og tette at det blir dårlig ventilasjon. Det lurt å følge med på luftkvaliteten, uansett om man bor i et gammelt eller nytt hus.
God luft har alltid vært like viktig, men dette har blitt tatt mer hensyn til de siste årene, som vi ser her i bærekraftindeksen til Prognosesenteret: