Varmepumpe i garasjen

Klart det går an!

Av Mitsubishi Electric Europe B.V. Norwegian Branch

Tommy Nilsen

Mitsubishi Electric Europe B.V. Norwegian Branch

22. februar 2019
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190225063309426.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190225063309426.jpg?maxwidth=2000
0

De fleste varmepumper finnes i enten hus, leiligheter eller hytter, men de egner seg også andre steder. For eksempel i garasjen.

Med en varmepumpe får du god varmekapasitet og det er fort gjort å regulere temperaturen opp og ned. Mange av alternativene er vesentlig tregere med tanke på regulering av temperatur og flere av dem krever kontinuerlig tilsyn under bruk. I tillegg er en varmepumpe et energiøkonomisk godt valg.

Fleksibilitet du vil like

En varmepumpe gir deg fleksibilitet i bruken av garasjen. Svært mange garasjer blir nemlig ikke først og fremst brukt til bil, men til oppbevaring av hagemøbler, verktøy, dekk, maling og andre gjenstander. Mange bruker den dessuten som verksted eller hobbyrom.

For oppbevaringsformål er det gunstig å ha litt lunk i garasjen, særlig hvis du oppbevarer ting som ikke tåler frost. Da slipper du de situasjonene der du setter maling i garasjen i sommerhalvåret, men glemmer å flytte den inn før frosten ødelegger den. Det er tross alt fort gjort å glemme.

Bruker du garasjen som hobbyrom eller verksted vil du sette pris på varmepumpens evne til rask temperaturregulering. I de fleste tilfeller er det tilstrekkelig å justere opp temperaturen i det du kommer ut i garasjen. Det tar nemlig ikke lange tiden å oppnå komforttemperatur.

Ta vare på bilen

Vinterstid er det ofte så kaldt at hver eneste start på bilen tærer på startbatteriet og en dag får du ikke startet. Har du en varmepumpe som holder en viss temperatur i garasjen slipper du kaldstartene og kan alltid være sikker på at du kommer deg av gårde. Da varer også startbatteriet lenger.

En utfordring med varm garasje kan være at det akselererer rustdannelse på grunn av kondens, særlig hvis du ikke har god ventilasjon. Det gjelder uavhengig av varmeløsning.

Isolering og plassering av innedel

Forutsetningen for å ha varmepumpe i garasjen er at den er isolert. Når maskinen avrimer bruker den nemlig varm inneluft for å smelte rim i utedelen. Mange varmepumper klarer å avrime med innetemperaturer ned mot 10 grader, men ved lavere temperaturer kan du risikere den ikke klarer å avrime.

Du bør dessuten plassere innedelen et stykke unna eventuelle ventiler i veggen. Kald luft fra ventilene kan påvirke temperaturføleren i innedelen og lure den til å tro at det er kaldere enn det egentlig er. Husk også at det bør være forholdsvis tett rundt garasjeporten og eventuelle dører.

2621
b-TrueFalse
Les mer
b-TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181120130728715.png #FFFFFF
Les også