SWITCH SECTION

Slik vasker du bilen på en skånsom måte

Det er ikke vanskelig, men veldig tilfredsstillende

Av Nilfisk

Erik Hornnes

Nilfisk

7. mai 2019
Av Nilfisk

Erik Hornnes

Nilfisk

7. mai 2019
Foto: Nilfisk
Foto: Nilfisk
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190508072837366.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190508072837366.jpg?maxwidth=2000
0

Vil du ta godt vare på bilen din bør du vaske den på en skånsom måte. Her gir vi deg våre beste tips til hvordan du gjør nettopp det.

Før du i det hele tatt finner frem høytrykksspyleren og vaskeredskapene bør du se an været. Det er ikke anbefalt å vaske bilen i direkte sollys da det bidrar til at avfetting og såpe tørker på lakken. Det kan gi opphav til skjolder. Det beste er å vaske bilen i overskyet vær.

Forvasken skåner lakken

Det første steget i en skånsom bilvask er å gjøre en forvask uten berøring av lakken. Start med å påføre avfetting både på lakken og hjul/felger. Det er særlig nødvendig i vinterhalvåret. Avfetting skal alltid påføres nedenfra og opp for å unngå at skitten på lakken renner ned på de tørre flatene og lager rennemerker som kan være vanskelige å få bort i etterkant. La avfettingen virke i noen minutter, men pass på at den ikke tørker.

Deretter finner du frem skumforstøveren og fyller på ønsket såpe. Dekk hele bilen med skum nedenfra og opp og la skummet virke i noen minutter før du spyler grundig av med høytrykksspyler – nok en gang nedenfra og opp. Vi anbefaler å bruke en spesiell autodyse til avspylingen. Den får du i et eget sett som også inneholder en vinklet dyse, skumforstøver og børste.

Berøringsvasken fjerner trafikkfilmen

Nå bør bilen være tilnærmet ren, men uten berøring får du ikke bort den såkalte trafikkfilmen. Her kan du enten bruke en mikrofibervopp, skånsom svamp eller en børste du fester på høytrykksspyleren. Vi anbefaler å følge en enkel regel knyttet til renslighet: børster, svamper eller votter som brukes til å vaske felger og hjul skal ikke brukes på lakken. På felgene sitter det nemlig forurensning og partikler som kan lage små riper i lakken dersom du først vasker felgene og deretter bruker samme redskap på lakken. Med en multibørste til spyleren ivaretar du dette ved å bytte børstehodet ut fra hvilken del av bilen du skal vaske.

Berøringsvasken bør foregå ovenfra og ned. Eventuell skitt, sandkorn og liknende som er igjen etter forvasken vil typisk befinne seg på de nederste områdene og du vil kunne dra dem med deg og lage riper om du starter nederst. Generelt bør du også skylle vaskeredskapet du bruker ofte. Om det er varmt i været kan det være en fordel å skylle av såpen underveis for å unngå at den tørker inn.

For å få bort såpe etter berøringsvasken kan du spyle ovenfra og ned ettersom bilen nå er helt ren og du ikke risikerer rennemerker.

Voks gir beskyttelse

For å unngå tørkemerker på lakken bør du nå tørke bilen med et mikrofiberhåndkle. Deretter kan du sette prikken over i’en ved å vokse bilen. Det er fort gjort og gir lakken beskyttelse mot vær, vind og forurensning. Alternativt kan du bruke en såpe som inneholder voks når du gjennomfører berøringsvasken – da slår du to fluer i én smekk.

2977
b-TrueFalse
Add title
b-TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190403084947942.png #FFFFFF
Les også