SWITCH SECTION

Hvilken ved er best?

Det handler ikke bare om treslaget du fyrer med

For Nordpeis

Karoline Solberg

Nordpeis

15. oktober 2019
For Nordpeis

Karoline Solberg

Nordpeis

15. oktober 2019
Foto: Nordpeis
Foto: Nordpeis
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20191015090203089.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20191015090203089.jpg?maxwidth=2000
0

Er du blant de mange som fyrer med ved om vinteren, har du sikkert lagt merke til en diskusjon som dukker opp fra tid til annen. Nemlig diskusjonen om hvilken ved som er best å fyre med. Her finnes det både subjektive meninger og mer objektive fakta i form av tabeller over brennverdi, som forteller oss noe om hvor mye energi veden gir omregnet i kilowatt.

Samtidig er diskusjonen på sett og vis litt teoretisk, ettersom de fleste ikke har mulighet til å velge fritt mellom ulike treslag å fyre med. Det er i hovedsak bjørk, gran og furu som er tilgjengelig for de aller fleste.

Av de mest vanlige treslagene er det bjørka som har den høyeste brennverdien. I tillegg brenner den pent, lager ikke særlig lyd under forbrenning og mange synes den er pen å se på når den er stablet eller ligger i vedkurven.

Det handler ikke bare om treslag

Vel så viktig som treslaget du fyrer med, er vedens beskaffenhet. Det handler i bunn og grunn om tre viktige forhold:

Fyringsved skal ikke ha et fuktighetsinnhold over 20 %. Med fuktighet høyere enn dette vil veden gi mindre energi, forurense mer og gjøre at glasset soter mer, for å nevne noe. Fuktigheten måler du enkelt med en fuktmåler. En annen måte å sjekke det på er å smøre oppvasksåpe på den ene enden og se om det bobler når du blåser gjennom fra den andre enden. 

Hogger du din egen ved er det viktig at du stabler riktig og på et egnet sted. Følgende er viktig:

  • Ikke stable direkte på bakken, men løft stabelen litt opp med et par bord eller paller
  • Stabelen bør stå et luftig sted slik at sol og vind bidrar mest mulig til tørkingen

Størrelsen på kubbene er viktig for å få et bål som brenner godt og effektivt. For deg som hogger din egen ved er det dessuten et poeng at mindre kubber tørker fortere.  Til opptenning bør du bruke 2-3 kg. finkløyvet ved, mens øvrig ved kan være grovere kløyvet. Størrelsen på kubbene er viktig for at de skal ta fort fyr og redusere mengden uforbrente gasser som går ut av pipa.

Hva angår selve fyringen, er det spesielt to ting som er viktig:

  • Tenn fra toppen når du fyrer opp. Det gir bedre forbrenning og reduserer mengden uforbrente gasser som går ut i pipa.
  • Sørg for at bålet får nok luft. Nok luft er viktig for at bålet skal brenne effektivt og gi deg varmeeffekten og kosen du forventer. Det gjelder både under opptenning og ellers. Du bør ikke strupe lufteventilene og "fyre rundt".
2762
b-TrueFalse
Add title
b-
TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20191016091824225.png #FFFFFF
Les også