SWITCH SECTION

Slik unngår du stadig vasking av glasset på ovnen

Tørr ved og riktig fyring er helt avgjørende

For Nordpeis

Karoline Solberg

Nordpeis

25. september 2019
For Nordpeis

Karoline Solberg

Nordpeis

25. september 2019
Foto: Nordpeis
Foto: Nordpeis
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190925102817081.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190925102817081.jpg?maxwidth=2000
0

En vesentlig del av peiskosen er å kunne se flammene som danser og nyte det spesielle lyset som kommer fra bålet. Derfor er det mange som velger en peis eller ovn med store glassflater, men det er jo synd om du hele tiden må vaske glasset fordi det blir så mye sot at du nesten ikke kan se inn i ovnen lenger.

Ikke bare er det irriterende og tidkrevende å måtte vaske glasset til stadighet, men det betyr også med stor sannsynlighet at det enten er noe galt med veden du bruker eller måten du fyrer på.

Bruk tørr ved

Det aller viktigste når du skal fyre er å bruke tørr ved. Fyring med våt eller rå ved fører nemlig til at det brenner dårlig og med lav temperatur. Konsekvensen er at det dannes sot under forbrenningen. En del av dette setter seg på glasset, men det setter seg også i skorsteinen. Over tid er det et større problem enn glasset ettersom det øker faren for pipebrann.

Fuktinnholdet på fyringsved skal ikke overstige 20 % og den enkleste og mest presise måten å måle det på, er ved å bruke en fuktmåler. Du kan også få en god pekepinn ved å banke to vedkubber mot hverandre. Hører du en lys klang er veden tørr.

Fyr på riktig måte

Det er spesielt viktig å passe på at bålet får tilstrekkelig tilførsel av luft. Uten nok luft blir forbrenningstemperaturen lavere og bålet vil sote mer. Vær klar over at rentbrennende ovner, som er mest vanlig i dag, krever mer luft enn eldre ovner.

Har du problemer med trekken kan du sjekke følgende:

  • At lufteventiler og eventuelle spjeld er åpne. Du kan også sette et vindu på gløtt for å få bedre lufttilførsel, særlig ved opptenning.
  • Om feieluker eller andre ovner tilkoblet pipa er tette.
  • At pakninger i overganger er tette og ikke trekker falsk luft, rengjør ovnen med jevne mellomrom og fei røykrøret mot pipa innimellom.

Korrekt fyring handler dessuten om å tenne opp på riktig måte og gjøre nye ilegg på riktig måte. Kort fortalt bør du tenne fra toppen for å sikre mest mulig effektiv forbrenning og at færrest mulig uforbrente gasser setter seg på glasset og i skorsteinen.

Når det gjelder Ilegg bør du ikke bruke for store kubber. Da tar kubbene fortere fyr og mengden uforbrente gasser reduseres til et minimum. Tidspunktet for ilegg er når bålet har gått over i glødefasen – altså når det ikke er synlige flammer fra bålet.

PS! Når du først skal til pers for å vaske glasset, finnes det flere spesialmidler som kan brukes. Det enkleste og billigste er imidlertid å bruke litt vått papir, dyppe det i asken i ovnen og vaske over glasset med det.

2752
b-TrueFalse
Ler mer fra Nordpeis
b-
TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20191016091824225.png #FFFFFF
Les også