Fotball-VM for damer i 2019 skapte seerrekorder verden over, og det var tidvis fulle tribuner i Frankrike. Stemningen var ellevill og prestasjonene var gode, noe som ga verden bra underholdning.
Verdensmesterskapet fungerte også som et utstillingsvindu for spillerne – før fotball-VM var det bare to norske spillere i den engelske superligaen, to måneder senere var det åtte.
Klare for EM
27. oktober 2020 kvalifiserte Norge seg til EM i 2022 etter en klassescoring fra Frida Maanum i Wales. Damene har vunnet 6 av 6 kamper, leder kvalifiseringsgruppen og er klare for EM i England før alle kampene er spilt.
Europadrømmen
Store klubber i Europa har satset mer og mer på damefotball, noe vi tydelig ser i den positive utviklingen. Flere norske spillere spiller for disse klubbene, blant annet i England, Frankrike og Spania.
I tillegg har vi verdens beste spiller, Ada Hegerberg, som spiller for Olympique Lyonnais i den franske eliteserien. Hun var den første kvinnen som vant Gullballen i 2018, og høsten 2019 ble hun tidenes mestscorende spiller i Champions League, med 53 mål.
Årets frafall
Selv om det har vært litt frafall fra fotballen i 2020, må det være inspirerende for alle norske barn og unge at vi har norske damer i klubber som Barcelona, Chelsea og Lyon, samt to av våre største stjerner på herresiden i Dortmund og Real Madrid.
Totalt har det vært et frafall på 8 % denne korona-sesongen. Det er mange, men heldigvis ikke så mange som fryktet. Likevel er det noen steder som merker det kraftig, eksempelvis har Sogn og Fjordane opplevd et frafall på hele 35,9 % i barne- og ungdomsfotballen. NFF Akershus er den eneste kretsen som har fått en økning i antall lag fra 2019 til 2020.
1 øre til idrettslag per kWh som brukes
Polar Kraft vil være med på satsingen, blant annet for å utjevne forskjellene mellom herre- og damefotball.
I 2013 ble konseptet Kraft til Idretten etablert av Polar Kraft, og så langt har over 9 millioner kroner gått til norsk idrett. Dersom du velger Idrettsstrøm går 1 øre per kWh som brukes i strøm til et valgfritt idrettslag – dette gjelder for både private og bedrifter. Konseptet er i vekst og summene øker hvert år.
Mange idrettslag har slitt økonomisk i perioden med full nedstengning. For å hjelpe, bestemte Polar Kraft seg for en ekstraordinær utbetaling av Idrettsstøtten nå i sommer på over 1,2 millioner. I fjor ble det delt ut 2,6 millioner kroner, og alt tyder på et nytt rekordår.
Årets vinner
– Svolvær IL får den største utbetalingen, på hele 78 000 kroner. De kan dermed bli den første klubben som runder 200 000 kroner i året. Klarer de å stabilisere seg på dette nivået, drar de inn én million kroner gjennom fem år. De har solid forankring hos medlemmene, i tillegg har noen større bedrifter valgt Svolvær IL, sier konseptansvarlig Morten Stormo.
– Artig å se at flere klubber nå øker sine inntekter. Og vi ser at flere klubber vurderer dette konseptet, sier Stormo fornøyd.
Satser på jentene
Polar Kraft har satt et mål, de skal bidra til å bedre forutsetningene for å drive med damefotball. Spesielt i nord, men også generelt i hele Norge. Derfor har de bevisst valgt å inngå samarbeidsavtaler med klubber som satser på jentene. Mjølner, Grand/Bodø og Fauske/Sprint er alle klubber som spiller med Polar Kraft på draktene.
I januar 2020 arrangerte de Polar Kraft-Cup, en egen turnering kun for damelag. Røa, som er et av de beste lagene i Norge, kom til Narvik og spilte mot lokale klubber. Turneringen ble en suksess på alle måter og vil bli en årlig cup.
Pusterom
Han gleder seg også over å se at Aktiv mot Kreft stadig får mer penger.
– Dette er en stiftelse som jobber for å aktivisere kreftpasienter, og står blant annet bak såkalte Pusterom på en rekke norske sykehus. De er også organisert som et idrettslag og derfor er det mulig å gi sin Idrettsstøtte dit, avslutter Morten Stormo.

