SWITCH SECTION

Nå åpnes dørene til dypet

Men hvordan temmer man damp og kondens på havets bunn?

Av Hans-Petter Bjørkli Tryggvason

Hans-Petter Bjørkli Tryggvason

Protan AS

18. mars 2019
Alle ill.: Snøhetta/Mir
Ill.: Snøhetta/Mir
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190318114127265.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190318114127265.jpg?maxwidth=2000
0

Senk et 26 meter langt betongrør fem meter ned i det ville Skagerrak-havet, sett inn et gourmetkjøkken og en champagnebar og inviter hundre gjester. Den undersjøiske restauranten Under er i sannhet en spektakulær idé som krever unike tekniske løsninger.

Det er bare en uke til den åpner dørene til dypet, klippen som stikker opp av den værharde sjøen på Lindesnes. Vi snakker om Europas første undersjøiske restaurant, som bærer det treffende navnet Under. Over 7000 gjester har reservert seg et bord for å nyte middagen sin på fem meters dyp blant stimer av fisk, drivende maneter, buktende tangskog og brusende hav når naturen er i opprør. Det eneste som skiller gjestene fra torsken, pigghåen, hummerne og kråkebollene er en gedigen, 11 meter bred vegg av akrylglass.

Dette er Protans tak- og membranløsninger

Tøffe krav på fem meters dyp

- Under er et bygg med såpass spesielle forutsetninger at en vanlig dampsperre ikke ville fungert tilfredsstillende i en betonghimling på fem meters dyp, forklarer Jan Arve Ytterdahl.

Han jobber som prosjektleder i det sørlandsbaserte taktekker- og fasadefirmaet Ytterdahl, som har lang erfaring med Protans takløsninger. Han forteller at mange av de tekniske løsningene på bygget blir helt unike, da dette er det prisbelønnede arkitektkontoret Snøhetta sitt første undersjøiske bygg.  

Fikk du med deg denne? Vega: En scene for miljøsatsing

En av utfordringene har vært hvordan damp og kondens ville oppføre seg da den 2400 tonn tunge betongkonstruksjonen ble halvveis nedsenket i det ville Skagerrak-havet i fjor sommer. Byggherre utfordret derfor ekspertene i Ytterdahl for å se om de kunne komme opp med en løsning for den periskop-lignende bygningen som kommer til å gi begrepet havutsikt en helt ny mening.

Hendene over hodet

Den utradisjonelle løsningen fant de i Protans helsveisede radonmembran RadonSafe, som vanligvis brukes i bakken for å stoppe den farlige edelgassen. Membranen er praktisk talt helt diffusjonstett og dimensjonert for tøffe forhold, slik at de opptil hundre restaurantgjestene kan være trygge på at de kan nyte både utsikt, mat og vin uten å bli våte i bakhodet.

Les mer om Protans radonmembran RadonSafe

For Ytterdahl og Protan har det vært både spennende og unikt å være en del av et prestisjeprosjekt som Under, spesielt fordi måten å jobbe med membranen på var helt omvendt enn vanlig:

- Vi har egentlig jobbet opp-ned fra normalen. I stedet for å stå med krum rygg oppå et tak, har vi heller arbeidet med hendene over hodet. Det var en uvant øvelse, forteller Ytterdahl.

Dessuten finnes det knapt en eneste rett vinkel på den rørformede betongkonstruksjonen, noe som stilte ekstra tøffe krav til montering og sveising. Men takket være Ytterdahls ekspertise og Protans produktkvalitet har den utradisjonelle dampsperren bestått den tøffe testen med å holde tett gjennom vinterstormene på Norges sydspiss.

Verdens største undersjøiske restaurant åpner dørene for sultne og skuelystne gjester den 20. mars.


4134
For Ytterdahl og Protan har det vært både spennende og unikt å være en del av et prestisjeprosjekt som Under, spesielt fordi måten å jobbe med membranen på var helt omvendt enn vanlig:  - Vi har egentlig jobbet opp-ned fra normalen. I stedet for å stå med krum rygg oppå et tak, har vi heller arbeidet med hendene over hodet. Det var en uvant øvelse, forteller Ytterdahl.  Dessuten finnes det knapt en eneste rett vinkel på den rørformede betongkonstruksjonen, noe som stilte ekstra tøffe krav til montering og sveising. Men takket være Ytterdahls ekspertise og Protans produktkvalitet har den utradisjonelle dampsperren bestått den tøffe testen med å holde tett gjennom vinterstormene på Norges sydspiss.  Verdens største undersjøiske restaurant åpner dørene for sultne og skuelystne gjester den 20. mars.  Les også: Ekstreme tiltak på 71 grader nord  
b-TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180924075809009.png #FFFFFF
Les også