Ekstreme tiltak 71 grader nord

– Det er ekstremt. Helt ekstremt. Du kan komme ut på taket og finne store steiner som har blitt kastet opp dit. Med kontinuerlig vind rett fra Barentshavet er dette en krevende jobb.

Av Hans-Petter Bjørkli Tryggvason

Hans-Petter Bjørkli Tryggvason

Protan AS

21. februar 2019
Foto: Finnmark Droneservice/Protan AS
Foto: Finnmark Droneservice/Protan AS
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190221130814486.JPG?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190221130814286.JPG?maxwidth=2000
0

Ordene i introduksjonen tilhører markedsansvarlig Svein Erik Dalheim hos Protan Takservice, de Alta-baserte takekspertene som nylig har rehabilitert Norges nordligste fastlandstak på den siste front mot ishavet, nemlig Nordkapp – toppen av Europa.

Klippen 71 grader nord er i sannhet et ekstremt sted. Det er noe av det barskeste av natur Norge kan by på, og utsikten fra den bare klippen hele 307 meter over havet er spektakulær. Her trosser eventyrlystne mennesker fra hele verden de voldsomme naturkreftene, og møtes ved den velkjente Globusen der de deler opplevelsen av å stå på toppen av Europa.

Les også: Et tak fra Protan er et tak for fremtiden

På klippen kan de over 250.000 årlig besøkende søke ly fra vær og vind i Nordkapphallen. Bygget huser alt fra restaurant og utstillinger om Nordkapps rike historie, til den eksotiske bryllupsdestinasjonen St. Johannes’ kapell. Men Barentshavets isvind og nedbør er nådeløs stort sett året rundt, og over tid satte det sitt preg på Nordkapphallen.

1028
b-TrueFalse
  c-99
  TrueFalse
  0

  Lytt til erfarne taktekkere

  Da det spesielle taket på turistmålet gikk lekk, hadde det stått imot tiår med vinterstormer. Det var nødt til å byttes, og med de klimaforholdene vi finner 71 grader nord, var det ikke en jobb for hvem som helst. Henvendelsen ble derfor sendt til Alta og Protan Takservice, som er eksperter på tak i nordlige strøk.

  - Været på Nordkapplatået har ikke sidestykke. Det fører til store utfordringer med gjennomføring og beslag. Da er det rett og slett en enorm fordel å bruke folk som har kjennskap til de lokale forholdene, forteller Dalheim i Protan Takservice.

  Dette er takene for fremtidens ekstremvær

  Vindstyrke orkan er normalen

  Med over 30 års erfaring med nordnorske tak, vet de at her krevdes en spesielt sterk takløsning. Det viste også vindlastberegningene, som er en vesentlig del av prosjekteringen knyttet til denne typen oppdrag. Ved hjelp av geografiske og meteorologiske data, kom man frem til at taket måtte kunne tåle kastvinder på så mye som 79 meter i sekundet, eller hele 284 kilometer i timen. Til sammenligning betegnes vindkast over 32 meter i sekundet som orkan. Det er bare unntaksvis at vindlastberegningene kommer opp i slike styrker, så for så ekstreme forhold behøvde man en ekstrem takløsning.

  Derfor ble det valgt å montere Protans unike system med prefabrikkerte PVC-takbelegg med forsterkede kanter og flipper. Disse flippene er kanter i takbelegget hvor taktekkeren kan bruke ekstra festemidler, noe som gir en ekstremt robust innfesting, men som også sparer håndverkeren for mye ekstraarbeid. Løsningen er spesielt godt egnet for vindeksponerte arealer, og er derfor mye brukt i nord og langs kysten.

  I ly av stormen

  Utover høsten og vinteren vil Nordkapplatået på sedvanlig vis ha en jevn tilfart av busslaster med skuelystne japanere med selfiestang og begeistrede amerikanere med vrengte paraplyer. Når de har kjent på arktiske kastvinder og Barentshavets krefter, frister det nok med varm kaffe og vafler med syltetøy i kafeen i Nordkapphallen.

  Takket være taktekkernes ekspertise og Protans unike takløsning vil turistene bli servert i både lune og tørre omgivelser på den siste front mot ishavet.


  3425
  c-99TrueFalse
  https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180924075809009.png #FFFFFF
  Les også