Hvor forsvinner strømmen?

Særlig én type forbruk påvirker strømregningen

Av ByggeBolig
14. desember 2018
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181214080345000.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181214080345000.jpg?maxwidth=2000
0

Det bør ikke være overraskende at oppvarmingen drar mye strøm og som derfor koster mest penger. Hafslund har laget en oversikt der de legger til grunn at en familie på fire personer i en bolig på 120 kvadratmeter bruker elektrisk oppvarming i gjennomsnitt 84 timer i uken i året, tilsvarende et forbruk på ca. 14 500 kWh årlig. Det tilsvarer snaut 13 000 i årlige kostnader med total strømutgift på 90 øre per kWh. Total strømutgift inkluderer strømpris, offentlige avgifter og nettleie.

Her vil det selvsagt være variasjoner fra bolig til bolig. Som et utgangspunkt kan vi si at følgende andel av totalregningen for strøm går til oppvarming fordelt på ulike typer boliger:

  • Normal bolig: 55 prosent
  • Moderne bolig: 40 prosent
  • Gammel bolig: 70 prosent

Har du et gammelt hus kan det altså være mye å hente på å etterisolere og bytte vinduer.

Samme familie bruker 3200 kroner til oppvarming av vann, så det er kanskje ikke så dyrt å varme opp vann som du trodde. Her kan det også være store variasjoner fra familie til familie. Mange og lange og dusjer gir selvsagt høyere kostnader.

Belysning er nummer tre på listen, med et årlig forbruk på 2500 kWh årlig, tilsvarende en årlig kostnad på 2250 kroner. Vil du kutte kostnader er det smart å bytte til LED-lys dersom du i dag har halogenpærer. De bruker mindre energi, utvikler mindre varme og har lenger levetid enn halogen.

Artikkelen fortsetter under annonsenfra Smart Energi AS
https://www.youtube.com/embed/osBQvWlNn8Q

For utstyr som kjøleskap, tørketrommel, vaskemaskin, oppvaskmaskin, fryseboks og komfyr vil kostnadene typisk ligge godt under tusenlappen for hvert apparat årlig. Det er dermed ikke så mye å spare, blant annet fordi det ofte ikke er så lett å gjøre noe med bruken av utstyret. Kjøleskap og fryser må stå på hele tiden, klærne må vaskes og maten må lages. Neste gang du skal kjøpe nytt bør du imidlertid velge produkter med god energimerking for å  redusere mengden energi som går til drift av dem.

1916
b-FalseTrue
Kommersielt innhold
0

Om oss

I Smart Energi  jobber vi hver dag for at strøm skal være enkelt og miljøvennlig for deg som kunde. Vi har hele tiden fokus på å være i forkant av utviklingen og bidra med bærekraftige og framtidsrettede løsninger. 


Smart Energi er et ungt selskap som springer ut av snart 130 år gammel tradisjon i Fredrikstad Energi-konsernet. Om du ønsker å kjøpe strøm, produsere din egen, ta i bruk smarthus-løsninger eller energieffektivisere huset ditt ønsker vi at du skal kunne bruke oss som en god sparringspartner og energirådgiver. Vårt fokus er på den grønne, kostnadseffektive energiopplevelsen for alle strømkunder i Norge.

Vi tenker derfor litt utradisjonelt for et strømselskap og har hvert år et sted mellom 800 og 1000 mennesker innom kontorene våre på temakvelder for å bli utfordret og sendt i riktig retning. Flere av kundene våre er deltagere i forsknings- og utviklingsprosjekter hvor de får teste ut nye løsninger før de kommer til markedet.

Siden 2015 har vi vært blant Norges største leverandør av solceller til privatmarkedet i Norge og har vært så heldige å vinne «Årets lokale klimatiltak» på Zerokonferansen for arbeidet med «Hvaler Solpark.» 

https://www.youtube.com/embed/zrU0ESrRk-A

I 2017 vant vi «Enovas innovasjonspris» for å ha tatt det grønne skiftet ut til de tusen hjem på en enkel, lettfattelig og rimelig måte. Det ville vi aldri klart uten å ha det som må sies å være en god miks av Norges beste kunder.

Utfordre oss gjerne du også, sammen blir vi bedre.

1514

skrevet av

Smart Energi AS

c-175TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF