Frister det ikke å pusse den slitte grunnmuren?

Heldigvis finnes det mye enklere løsninger for deg

Av Steni

Jan Terje Nielsen

Steni

14. mai 2019
Foto: Steni
Foto: Steni
SWITCH SECTION
0

Hvis du leser dette, er du kanskje en av dem som sitter med litt dårlig samvittighet over en grunnmur som ikke ser spesielt pen ut. Problemet er bare at det er så kjedelig å skrape maling, fylle hull der pussen har skallet av eller å pusse hele muren på nytt for den del.

Det skjønner vi veldig godt. Derfor er det så fint at det finnes produkter som ikke gjør at du trenger å forholde deg til slikt. Det du trenger er grunnmursplater som kan monteres utenpå den gamle grunnmuren. Platene er har en overflate av naturstein som gir et naturtro utseende som passer godt til grunnmurer. Selve platen er laget med en kjerne av stein og glassfiberarmert polymerkompositt. Det gjør dem både solide, rengjøringsvennlige og at de får lang levetid.

Platene monteres som luftet kledning dvs. på lekter som sikrer at luft kan sirkulere bak dem. Dermed er du sikker på at grunnmuren holder seg tørr og at du ikke stenger inne eventuell fukt. At platene monteres som luftet kledning har også andre fordeler:

  • Frostsprengning i grunnmuren reduseres
  • Grunnmurens isolasjonsevne bedres
  • Soppdannelse reduseres

Om du har en hytte bygget på påler kan du også lekte mellom dem og montere platene for å få et tørt oppbevaringsrom under hytta. Dessuten kan du bruke platene på blant annet garasjer, uthus og levegger.

Slik monterer du grunnmursplatene

Du starter med å montere trykkimpregnerte lekter i dimensjonene 23x73 m. på den gamle grunnmuren. Valg av festemidler til lektene avgjøres av materialene grunnmuren er laget av. Lektene skal ha 40 cm. senteravstand, altså skal det være 40 cm. fra midtpunktet på én lekt til midtpunktet på den neste.

Før du begynner monteringen av platene må du også stifte fast fugebånd på lektene. Fugebåndet skal dekke hele lekten. Deretter finner du frem platene og kapper dem til før du forhåndsborer hull til skruene fra baksiden av platene. Skru dem fast til lektene med skruene som følger med platene.

For at luft skal kunne sirkulere bak platene er det viktig å ha 8 – 10 mm. åpning både i topp og bunn. Det skal også være 4 – 6 mm. spalte mellom hver plate.

Så enkelt er det faktisk å fornye grunnmuren!

https://www.youtube.com/embed/jQVy-5AxFrU


2387
Falseb-
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190514065130243.png #FFFFFF
Les også