SWITCH SECTION

Sjeføkonom gjesper av boligprisene

«Gjesp, gjesp» er kommentaren fra sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret til siste måneds utvikling for boligprisene. Etter flere tiår med eksplosive boligpriser er prisutviklingen blitt nesten helt flat de siste månedene.

Av Prognosesenteret

Øystein Krogsrund

Prognosesenteret

6. mai 2019
Av Prognosesenteret

Øystein Krogsrund

Prognosesenteret

6. mai 2019
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190506100513550.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190506100513550.jpg?maxwidth=2000

 -  Nullvekst sesongjustert i de nasjonale boligprisene og en nedgang på 0,1 prosent i Oslo. Markedet er fortsatt velfungerende og utvikler seg stabilt. Boligprisene nasjonalt er 2,2 prosent høyere enn for et år siden, mens inflasjonen er 2,9 prosent i samme periode, så realboligprisveksten er negativ, sier Macic.

630
false
b-TrueFalse
0
Bar chart with 13 bars.
Månedlige sesongkorrigerte endringer i boligprisene i Norge, prosent.
The chart has 1 X axis displaying categories. Range: 13 categories.
The chart has 1 Y axis displaying Prisendring korrigert for sesongvariasjoner. Range: -0.8 to 1.4.
Chart graphic.
Kilde: Eiendom Norge og Macrobond
End of interactive chart

Flere boliger til salgs

Sjeføkonomen sier utviklingen er omtrent slik hun har forventet.

 -  Vi har lenge varslet en tilbudsøkning. Helt fra 2017 har vi sagt at tilbudsøkningen vil begynne høsten 2018 og forsterke seg innover 2019. Dette har vi hatt rett i. Så langt i 2019 er det lagt ut 7,5 prosent flere boliger for salg enn i samme periode i 2018. Vår prognose for ferdigstilte boliger viser at toppen kommer i sommer, så tilbudsøkningen er langt fra over. 

Renteoppgang slår inn

Macic forventer at høyere renter vil slå kraftigere inn i boligmarkedet fremover.

 -  Fremover vil effekten av renteøkningen fra mars materialisere seg, og med lave ledighetstall er det høy sannsynlighet for en ny renteøkning i juni. Legg på innføringen av gjeldsregisteret på toppen, og du får en etterspørselsside i boligmarkedet som ikke vil kunne ta unna tilbudsøkningen fullt ut. Derfor er vi fortsatt ganske sikre på at boligprisene skal svakt nedover utover året.

2354
b-TrueFalse
Kommersielt innhold fra Min testkonto
0

Verdens beste hjem starter med deg

Hva er et hjem? Er det stedet der du vokste opp og har utallige minner fra? Er det stedet der du kan finne frem i blinde midt på natten? Eller er det stedet og det vennlige nabolaget som du tenker på når du lengter hjem?

Selv om vi har skapt hjem og nabolag siden 30-årene, vet vi at det er noe vi ikke kan gjøre alene. For å skape en trygg havn som tåler tidens tann, der hvor liv utspiller seg og barn vokser opp, trenger man litt hjelp fra sine venner.

I Bonava har vi naturligvis bruk for våre erfarne ingeniører, arkitekter og designere, men samtidig vet vi at verdens beste hjem ikke bare handler om et pent interiør eller smart arkitektur – de handler om menneskene som bor i dem.

Dette er grunnen til at vi alltid tar utgangspunkt i deg og nabolaget du flytter til når vi planlegger et boligprosjekt. Vi ønsker å lytte til deg og forstå hva du trenger før vi stikker spaden i jorden. Deretter tar vi deg med på en enkel og ukomplisert reise mot et nabolag som du vil trives i.

Vi vet at det kan være himmelvid forskjell på folks ønsker og behov. Det kan være en lekeplass for barn, en delikatesseforretning for matelskere, en innflyttingsfest med de nye naboene eller en takterrasse. Et vennlig nabolag er ikke noe som skapes ved siste penselstrøk. Det er der alt begynner.

Bonava

Det svenske ordet "bo" symboliserer hjem, og "nav" samlingspunkt. Det er essensen av hvem vi er. Vi bygger ikke bare hus, vi skaper hjem og nabolag, hvor mennesker lever sine liv.


1989
Falsec-21
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170901050109146.png #FFFFFF