Lag et vinrom

Så får vinen din de beste lagringsforholdene

ByggeBolig
25. oktober 2018
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181025100143665.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181025100143665.jpg?maxwidth=2000
0

I takt med at flere og flere nordmenn får mer kontinentale vaner og får øynene opp for den store verden av vin, skjønner flere og flere også at vinen må oppbevares på en annen måte enn i hyllen ved siden av komfyren. For optimal oppbevaring av vin, kan det derfor være fornuftig å bygge et vinrom. Bygger du det selv, kan du lage en spesialtilpasset løsning som passer perfekt inn i akkurat din bolig.


I utgangspunktet er et vinrom helt likt et vanlig kjølerom, men det er noen faktorer som skiller dem fra hverandre. For lagring av vin er det spesielt viktig å ha:


  • riktig og stabil temperatur, gjerne 8 til 12 grader
  • kontroll på luftfuktigheten. Korkene skal ikke tørke ut, men de skal heller ikke bli for fuktige
  • så lite vibrasjon som mulig, særlig ved langtidslagring av vin

For å få til dette er det viktig at du lager vinrommet ditt etter beste praksis for bygging av kjølerom. Det kan du lese mer om i denne artikkelen.


Når det gjelder valg av aggregat til et vinrom, bør du vite at det er ønskelig med litt hyppig start/stopp-frekvens. Et aggregat som går i for lange perioder av gangen vil nemlig kunne trekke for mye fuktighet ut av luften og gjøre at korkene på flaskene tørker ut. Derfor er det spesielt viktig at du ikke velger et for lite aggregat.


Skal du ha glassdør til vinrommet ditt, bør du tenke ekstra nøye over valg av aggregat. Glassdører isolerer nemlig dårligere enn tradisjonelle kjøleromsdører. Dermed kan det være du trenger et større aggregat enn romstørrelsen tilsier dersom du skal ha glassdør. Alternativt bør du vurdere å redusere romstørrelsen.


Når det gjelder vibrasjon, kommer denne som regel fra veggene og skyldes at vibrasjon fra aggregatet forplanter seg. Velg derfor et vibrasjonsdempende aggregat. Det kan også være smart å lagre vinen i gulvstående fremfor vegghengte hyller.

1813
Truec-84

Vår anbefaling 

Du bør bygge vinrommet like godt som om det var et kjølerom, da sparer du mange kroner på kjøleaggregat grunnet godt isolerte vegger, gulv og tak, det gir mindre strømtrekk, mindre driftstid/slitasje og du slipper unna med et mindre og billigere kjøleaggregat, det vil da også resultere i lavere støynivå og muligheten for at du slipper avløp til aggregatet, på små maskiner fordamper kondensvannet nemlig automatisk. 

Fuktsperren sørger for et tett rom som gjør at de fleste slipper tilleggs maskiner som luftavfukter og luftbefukter  osv.


Hemmeligheten 

Ligger nemlig i at du skaper et kontrollert miljø inne i vinrommet, vinrom som er bygget opp med dårlig isolering eller manglende fuktsperre kan fort få problemer med for tørr eller fuktig luft.

Vi må skille mellom ulike typer vinrom etter tiltenkt bruk: 

Lagringsrom for vin som er tiltenkt lagring over mange år ved lave temperaturer ofte ligger på rundt 8*C til 12*C.

Display vinrom  som virker både som et møbel i huset, og med fremvisning av flaskene bak et glassvindu for kortere lagringstider, oftest ligger de på 12*C til 15*C.

Restaurant vinrom som holder vinen rett under serverings temperatur på rundt 16*C til 18*C. 


Forskjellen man må tenke på

Som de fleste sikkert skjønner stilles det ulike krav til disse tre forskjellige løsningene, det enkleste er nok lagringsrommet som kan bygges fort og enkelt med god isolasjon og fuktsperre på alle flater. Display rommet er vanskeligst og kontrollere grunnet store glassflater kombinert med lav temperatur, her må det hensynstas sollys, varierende omgivelsestampereturer mellom sommer og vinter samt kondens på glassflatene. ofte i slike rom trenger man og til føre fuktighet mekanisk. som selvsagt koster en del ekstra.

Restaurant har ofte glassflater på alle vegger, men så har du her også høyere temperatur i vinrommet å da ikke så stor temperatur forskjell mellom inne i vinrommet og utenfor, til forskjell fra de to andre løsningene er det ikke så nøye støy fra aggregatet, som i dette rommet blir veldig stort og kraftig. Ofte trenger man eget avløp til kondensvann og en form for av/be-fukter.Kjøleaggregat typer

Det finnes mange typer og modeller, men her skal vi kun nevne tre typer.

Kompakt aggregat (plug and play) som ofte er rimelige enkle i bruk og ikke minst enkle og montere selv rett i veggen. 

Splitt aggregater som er et to delt system, her monteres en fordamper i vinrommet og en kompressor i tekniskrom, bod eller ute i le for vær og vind. mellom disse trekkes kobberrør og strøm. oftest brukt med hensyn til stør og når du trenger kraftigere aggregater til store rom eller til rom med glassvegg/er. 

Klimaaggregat er det proffene bruker, de som har store verdier i vinrommet eller rom de med vanskelig miljø altså ikke helt bygget korrekt som et kjøle/vin-rom, disse klimaaggregatene kjøle, varmer, befukter og av fukter luften i rommet for å holde det til en vær tid innenfor gitte verdier. dette er da også veldig dyre og ofte kompliserte anlegg som krever jevnlig vedlikehold, vanntilkobling og avløp. 

Mer informasjon finner du på:

www.thermocold.no

Det perfekte kjølerommet

Thermocold KFD AS
 Torvlia 5, 1739 Borgenhaugen 

post@thermocold.no

3230
  • ADD IMAGE

0 Falsec-84
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF