115

Valg å ta om vinrom

Før du setter i gang med å bygge vinrom, er det flere ting du bør vurdere: formålet, plassen, aggregatet, antall flasker, lagringstid og -forhold med mer.

for Thermocold AS

Jørgen Johansen

Thermocold AS

25. oktober 2022
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20221005094039229.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20221005094039229.jpg?maxwidth=900
0

Her er vinrom-tips fra kuldemester Jørgen Johansen i Thermocold, som er lidenskapelig opptatt av vin- og kjølerom og har over 20 års erfaring.

Antall flasker

For å komme i gang, tenk etter hvor mange flasker du har i dag og hvor mange du ser for deg å ha i fremtiden. Noen vurderer å kjøpe sitt tredje vinskap for å få bedre plass til vinen, noen er helt i startfasen og har bare 14 flasker, mens andre har hundrevis av flasker.

Formålet

Tenk etter om du ønsker du deg et praktisk vinrom, der du kan lagre maks antall flasker i gunstige forhold – i et mørkt, svalt rom? Eller ønsker du deg et elegant vinmøbel, plassert under trappen, i kjellerstuen eller i hallen? Eller hva med en glassluke i gulvet hvor du kan se ned på vinsamlingen?

Plassen – hva har du?

Ta en runde i boligen din og finn gjerne to eller tre plasser hvor vinrommet kan plasseres, og vurder de opp mot formålet med vinrommet og antall flasker. Det skal være kjølig og mørkt, med jevn temperatur. En kjeller eller et ekstra rom er ideelt.

Lagringstid

  • Korttidslagring: i hovedsak drikkevin.
  • Medium lagring: et par år holder lenge.
  • Langtidslagring: 10, 15, 20 år og så videre.

Lagringsforhold

Vin tåler både gradvis temperatursvingninger og svingninger i fuktighet, dersom det ikke er i lengre perioder. Reglene som settes for oppbevaring er for å optimalisere, sikre og forsikre oss om at ikke kvaliteten forringes og at forholdene for modning og lagring er best mulig.

Hvis du investerer i vin og lagrer den over lang tid, må du være ekstra nøye med disse tingene. Men dersom du ikke kommer til å lagre vin i lange perioder, kan du lagre vinen på litt høyere temperaturer uten at vinen blir dårlig.

Huskeregler for lagring av vin:

  1. Stabil, sval temperatur: 10–18 °C.
  2. Luftfuktighet: omkring 60 % RF (RF = relativ fuktighet).
  3. Lysforhold: så mørkt som mulig og unngå UV-stråler.
  4. Vibrasjonen bør ikke være for høy – viktigst for vin som lagres lenge.
  5. Lukt: unngå malings- og beisprodukter med lang avgassing.
  6. Klima og god luftsirkulasjon.

Temperatur

Vanligvis bestemmes riktig temperatur ut ifra hva som skal oppbevares og hvor lenge det skal lagres, derfor kan du finne forskjellige svar på dette spørsmålet.

Generelt anses 12–13 °C som gunstig lagringstemperatur for både rød- og hvitvin – hvis den lagres for kaldt, forsinkes modningsprosessen, og ved for høye temperaturer kan modningsprosessen gå for fort og du kan få eddiksmak på vinen. Men tidsfaktoren for lagring er viktig å ta med her, altså hvor lenge vinen skal lagres.

Fuktighet

Fuktigheten i vinrommet er viktig, men du har litt å gå på. Forskjellige flasker, korker, typer vin og om du plasserer flasken stående eller liggende er ting å tenke på.

Et trygt område for vinlagring er 50–75 % RF. 60 % er optimalt, men 40 % eller 85 % i en liten periode vil ikke påvirke korken noe særlig. Vinens store fiende er oksygen som slippes inn via korken, derfor er det viktig med litt fuktig luft, ellers kan korken tørke ut.

Lysforhold

Det som avgjør hvor lenge vinen kan lagres i vinrommet er lysforholdene. UV-stråler fra solen er faktisk det som vinen tåler dårligst, men også innvendig belysning kan påvirke og forringe viner som lagres lenge.

Store glassvegger eller glasskyvedører blir stadig mer populært, men da løses lys-problemet ved å oppbevare lagringsvinen i kasser eller dekke de til på en annen måte istedenfor å ha de i åpne hyller.

Vibrasjon

Det finnes mange forskjellige meninger om vibrasjon, men vibrasjon i korte perioder gjør nok ingen store skader – vinen selges og transporteres jo på båter, og fraktes på lastebil i konstant vibrasjon.

Men når du skal lagre vinen hjemme over lengre tid, mener mange at vibrasjon har noe å si. Det har blitt gjort et eksperiment på vibrasjon som ga dette kjemiske resultatet: Vibrasjon ga reduksjon i taminer og økt PH, men i liten grad. Det ble mindre syre i vinen som ble utsatt for vibrasjon enn i vinen som lå stille. Noen smaksforskjell sa ikke testen noe om.  

Lukt

Lukt i vinrommet blir også diskutert. Mange mener at lukten i rommet setter sitt preg på vinen, mens andre mener at så lenge flaskene er korket/tette, kommer det ikke luktgass inn til vinen.

Her vil vi også være på den sikre siden: Ikke bruk behandlede vegger, tak, og vinhyller med sterke olje- og malingsprodukter med lang avgassing. Vinhyller som er behandlet bør lufte/gasse fra seg før de plasseres i vinrommet.

Klima

Et godt bygget vinrom er som regel ensbetydende med godt klima, og da slipper du muggsopp på korker og etiketter i vinrommet.

Selv om klima er viktig, ser man forskjeller blant folk med vinrom. De som har et godt bygget vinrom med ferdigisolerte paneler eller har bygget i treverk som et kjølerom, har som regel godt klima. Vinkjellere med murvegger som har lite og dårlig isolering i veggene samt manglende fuktsperre i gulv, tak og vegger har ofte et varierende klima i vinrommet – det er gjerne her det trengs tilleggsutstyr for regulering av fuktighet.

Treverk, elementer eller glass

Du kan enten bygge et vinrom selv i treverk, plast og isolasjon eller kjøpe et ferdig elementrom på mål og klikke det på plass – minner om LEGO-klosser. Et ferdig elementrom er så klart det enkleste og beste, men du kan fint bygge selv. Begge løsningene kan ha en glassdør eller glassvegg.

Kjøleromspaneler

Det er flere fordeler med å bestille et ferdig standard eller tilpasset vinrom med eksempelvis 5 cm tykke paneler. Vinrommet blir supergodt isolert og helt tett, og kan like enkelt demonteres og flyttes/selges eller bygges på. Paneler gir ekstremt god kontroll på klimaet i rommet og et lavt strømforbruk.

Litt avhengig av størrelse og design kan du sette opp de fleste vinrom i paneler på én kveld, og da er det klar til bruk. Du setter sammen selve rommet uten skruer, bare bruk en nøkkel som følger med til å låse sammen veggene, gulvet og taket.

Bygge i treverk

Du kan fint bygge et vinrom i treverk på egenhånd, men flere trenger hjelp fra en snekker. Kort oppsummert, bygger du et rom inni rommet ditt. Rommet bygges med en liten klaring/lufting mot eksisterende vegger – hvis du for eksempel bygger vinrommet i et hjørne i kjelleren, begynner du med en liten klaring til de to veggene. Deretter bygger du gulv, vegger og tak med plast på utsiden, og har isolasjon mellom stenderverk og eksempelvis panel inni rommet.

Det krever litt mer jobb å bygge i tre, og det tar også litt mer plass enn med andre materialer. Du kan da heller ikke benytte visse materialer inni vinrommet, for eksempel gipsplater, MDF-plater eller vanlige sponplater, da materialene må tåle høy fuktighet. 

Glassvegger

På Instagram dukker det stadig opp bilder av vinrom som er bygget i bare glassvegger, men disse er ofte uten kjøling. Selv om noen av disse har godt isolerte glassvegger med lav U-verdi og kan dermed også ha kjøling i rommet, trenger man store kjøleaggregater.

De fleste av vinrommene i glass som du ser i sosiale medier eller på restauranter er for drikkevin – vinen lagres da ved serveringstemperatur på 16–18 °C, og det brukes spesielle aircondition-uniter som tåler utetemperaturer ned mot -25 °C.

Hvis du ønsker 12 °C i et slikt glass-vinrom, må du være nøye med dimensjoneringen, derfor kan det være kjekt å kontakte noen for å hjelp med utregningen og valget av kjøleaggregat. Det kan være lurt å vurdere mindre glassfelt eller -dører.

Type dør

Før du setter i gang med vinrommet, bør du bestemme deg for hvilken type dør og aggregat som passer best.

Isolerte dører kan deles inn i 3 grupper: integrert, utenpåliggende og skyvedører.

En integrert dør felles inn i veggen og brukes som regel når vinrommet er eksempelvis bygget på et kjøkken eller ut mot en gang – der du trenger en dør som står i stil med resten av interiøret. Du kan montere en integrert dør på en møbelplate som leveres av kjøkkenleverandøren din, alternativt kan du få en rustfri stålfront.

En utenpåliggende dør er en enkel og grei dør som ligger på utsiden av veggen. I lysåpningen fester du 4 plastvinkler med metallinnlegg som magnetlisten suges fast mot. Du kan også få utenpåliggende dører i glass.

Skyvedør i glass er det mange som velger for tiden, da den ofte gir godt innsyn til rommet. Slike dører bestilles normalt etter mål – pass på at glasset har god U-verdi.

Type aggregat

Ved kjøp av kjøleaggregat, er det flere ting som skal vurderes:

  • Det finnes store forskjeller i strømforbruk.
  • Hvordan det skal monteres (noen har flere løsninger).
  • Plastdeksel på baksiden eller ønsker du innfelte rister?  
  • Støvfilter – dette gjør rengjøringen mye enklere.
  • Lyd er viktig – aggregatet bør ha stillegående vifter.
  • Aggregatet bør være bygget slik at det ikke lager vibrasjon.
  • Det er en fordel at du har uttak til lys i kjølerommet på selve aggregatet, da du slipper å legge strøm inn i vinrommet.
  • Valg av riktig ytelse på aggregatet er viktig – aggregater til privathusholdning er stort sett merket med hvor mange liter/m³ kjølerom den maks kan klare. Hvis du har bygget et kjølerom selv, må du vurdere hvor godt isolert det er – dette får du ofte hjelp til av en forhandler, de regner da u-verdien på vegger, gulv, tak og glassfelt. 

Velg mellom splitt- eller kompaktaggregat:

Kompaktaggregater (plug and play) er komplette anlegg som monteres i vegg med lufting på baksiden og med et støpsel. Disse kan du stort sett montere selv ganske enkelt. Det finnes litt forskjellige modeller på markedet. Nesten alle de små kompaktaggregatene har automatisk fjerning av kondensvann, og dette er en stor fordel, da du slipper å legge inn avløp i kjølerommet.

Splittaggregater (delte aggregater) er i hovedsak for dem som vil ha kompressoren plassert i et annet rom enn der kjølerommet står. Grunnen til dette kan være at man ønsker å benytte varmen som kompressordelen avgir i et annet rom, eksempelvis i kjelleren eller garasjen. En annen fordel er at lyden fra kompressordelen blir flyttet.

På splitter får du en ekstra termineringskostnad, da du trenger en autorisert kuldemontør til å legge rør, fylle på gass og igangkjøre anlegget. Tips: mye av kosten til montøren er arbeidstimer på rørlegging, så hvis du lager hull i vegger, gulv eller tak etter avtale med montøren, sparer han mye tid på monteringen og du sparer penger.

En splittkompressor kan også monteres ute og i kalde rom, men husk at ved temperaturer under +10 °C, må aggregatet ha noe som heter vinterdrift. Ulempen med splitt er at du må ha avløp til kalddelen som er plassert i kjølerommet.

title

Jeg ønsker å vite mer om Thermocold kjøleløsninger

input field

Mark if requiredtrue

input field

Mark if required

CONTACT INPUT BOX

Mark if required

CONTACT INPUT BOX

Mark if required

CHECKBOXES

Ønsker mer informasjon om:

Mark if required

single button

108


12323
TrueFalsec-84
left -1 TrueFalsec-84
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220506135620704.jpg #FFFFFF
Les også