10 tips til deg som skal pusse opp badet

Baderommet er blant de mest kostbare rommene å pusse opp i boligen, og derfor er det smart å ha en plan for gjennomføringen. Her får du 10 tips til hva du bør tenke gjennom før du setter i gang...

Av Varme & Bad

Tone Hammer

Varme & Bad

22. mai 2019
VB - 10 tips for å pusse opp bad
VB - 10 tips for å pusse opp bad
SWITCH SECTION
0

1. Ønsker   

Hvordan ser du for deg at badet skal bli? Begynn med å gjøre deg opp en mening om hva du ønsker deg.     

2. Behov

Tenk over hvilke behov badet skal dekke. Har du små barn og ønsker plass til stellebord? Dette er et midlertidig behov. Det er lurt å planlegge hva du eventuelt kan bruke denne plassen til senere.  Er dere en familie som skal bruke badet, kan det være praktisk med doble servanter. Vurder behovet for skap eller skuffer til oppbevaring. Baderomsartikler, hårføner, håndklær - ting tar plass! Dusj, badekar eller boblekar - kanskje "både og"? Hva med vaskemaskin og tørketrommel, skal det gjøres opplegg for dette inne på badet? Noen ganger må du ta en avveining mellom flotte og praktiske løsninger.     

3. Budsjett  

Sett opp et budsjett, slik at ønskene dine tilpasses lommeboken din. De fleste rørleggere kan gi deg et prisoverslag etter en befaring.   

4. Befaring  

Kontakt en rørlegger eller inviter hjem på befaring. Fortell hvilke ønsker og behov du har og legg fram budsjettet ditt. Rørleggeren kan komme med tips og løsninger som du kanskje ikke har tenkt på. En befaring er som regel gratis. Husk å be om skriftlig tilbud på jobben som skal utføres. 

5. Oppvarming  

Ønsker du varmekabler, vannbåren varme eller andre varmesystemer på badet? Basert på ønskene dine og hvilken varmeløsning rommet eventuelt har fra før, kan rørleggeren gi deg anbefalinger om hva som passer best i ditt tilfelle. 

6. Gulv  

Det er mange valg å ta når du pusser opp badet, og valg av gulv er intet unntak. Fliser, belegg, steinslipt betong og tregulv er alle vanlige valg. Igjen vil ønsker og budsjett være førende for valget du tar. Du bør også ta høyde for eventuell bytte av sluk hvis du skal gjøre noe med gulvet.   

7. Ventilasjon

 Det vil alltid være behov for god ventilasjon på badet. Fuktig luft må fraktes ut av rommet, og ny luft tilbake. Det anbefales fuktstyrt vifte for å få den fuktige luften ut, og gjerne spalte under eller i dør, for å få ny luft inn. Ved befaring kan du også be om å få vurdert mulighetene for å lede avtrekksluften gjennom yttervegg eller tak, og eventuelt behov for oppgradering av ventilasjon.   

8. Vannforbruk 

Det er også viktig å ta hensyn til vannforbruk ved oppussing av badet. En rørlegger kan se på kapasiteten til eksisterende røropplegg og nåværende varmtvannsbereder. Har behovet eller bruken av badet endret seg? Dette påvirker naturlig nok vannforbruket og berederstørrelsen.  

Komfort og gode opplevelser er viktig på badet, og heldigvis er det ikke lenger slik at økonomiske og miljøvennlige alternativer på badet går på kompromiss med komfort og velvære. Sparedusjer og vannbesparende blandebatterier er eksempler på løsninger som kan bidra til å spare tusenlapper i året, spesielt hvis dere er flere personer i husholdningen.     

9. Baderomsinnredning  

Et bad kan fort bli overmøblert. En god tommelfingerregel når du skal innrede et bad, er å la det være igjen litt rom til å bevege seg på. Det finnes mange smarte løsninger for mindre bad, som kan hjelpe deg å spare ekstra gulvplass og gi en gode romfølelse.  

Velg gjerne dusjbatteri, servantbatteri og trykkplate i samme design for et gjennomgående og estetisk uttrykk. Det samme gjelder for møbler og toalett. Har du for eksempel valgt å gå for vegghengt toalett, så gir det kanskje det beste helhetsinntrykket av rommet med vegghengte møbler? Praktisk er det i hvert fall med tanke på rengjøring!  

Et annet praktisk tips er å velge innredning med skuffer, som gir bedre oversikt og enklere tilgang til innholdet, enn et skap. Plassering av basisinnredning som servant, toalett, dusj og badekar planlegges ut i fra plassering av røropplegg, dør og eventuelle vinduer.

10. Belysning  

God belysning på badet skal både være funksjonell og behagelig. En dimmer kan gi deg sterkt lys til morgenrutiner og rengjøring, og svakere lys til lun stemning om kvelden. Skal du ha lys i speilet? Vurder et speil med lys langs sidene. Lys som er plassert over speilet kan lett kaste skygger på ansiktet ditt.  

På badet er det behov for strømuttak i form av stikkontakter. Plasseringen av disse er viktig, spesielt for å hindre vannsprut på kontaktene. Strømuttak er et tilvalg du kan få med i speil og veggbelysning - se på muligheten for å slå to fluer i en smekk! 

Det kan også være smart å legge opp til et elektrisk punkt i nærheten av toalett og badekar, da fremtidige utskiftninger av disse kan komme til å kreve strøm. Som for eksempel til et dusjtoalett, som blir stadig mer populært!

Baard Aas, VB Lunder & Aas

4742
10. Belysning  God belysning på badet skal både være funksjonell og behagelig. En dimmer kan gi deg sterkt lys til morgenrutiner og rengjøring, og svakere lys til lun stemning om kvelden.    Skal du ha lys i speilet? Vurder et speil med lys langs sidene. Lys som er plassert over speilet kan lett kaste skygger på ansiktet ditt.    På badet er det behov for strømuttak i form av stikkontakter. Plasseringen av disse er viktig, spesielt for å hindre vannsprut på kontaktene. Strømuttak er et tilvalg du kan få med i speil og veggbelysning - se på muligheten for å slå to fluer i en smekk!    Det kan også være smart å legge opp til et elektrisk punkt i nærheten av toalett og badekar, da fremtidige utskiftninger av disse kan komme til å kreve strøm. Som for eksempel til et dusjtoalett, som blir stadig mer populært!
b-TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190128112851980.png #FFFFFF
Les også