Kan jeg pusse opp badet uten å bytte membran?


Av Varme & Bad

Tone Hammer

Varme & Bad

20. desember 2019
Av Varme & Bad

Tone Hammer

Varme & Bad

20. desember 2019
Purus slukrist
Purus slukrist
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20191220070623426.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20191220070623426.jpg?maxwidth=2000
0

Lurer du på om du kan pusse opp badet ditt uten å bytte membran? Det kommer helt an på hva du mener med «oppussing».

Hva er membran?

En membran er et vanntett sjikt som hindrer vann i å trenge inn i konstruksjoner. Flisene på badet ditt er ikke tette. Derfor er et membransjikt helt nødvendig for å unngå fuktskader. Det er membranen som gjør at veggene og gulvet på badet er vanntette. 

Hvorvidt du er nødt til å bytte ut membranen når du pusser opp badet ditt, avhenger av hvor omfattende oppussingsplaner du har. Skal du «bare» oppgradere utstyr og baderomsmøbler? Eller går du med tanker om å legge nye fliser eller bytte til annen overflate?

Flis på flis

Du har kanskje hørt om «flis på flis»? I noen tilfeller er det nemlig mulig å legge nye fliser oppå de gamle – og dermed slippe å bytte membran. Men. For det er et stort MEN: Du må vite hva som er gjort bak flisene som er der fra før! Ønsker du å gjøre kosmetiske endringer på et flislagt bad av nyere dato, som for eksempel å bytte til fliser av annen type eller farge, og du vet med sikkerhet at våtromsarbeidet er utført og dokumentert av fagfolk - da kan du legge flis på flis. Du bryter heller ingen garantier når du gjør det.

Å fjerne eksisterende fliser er en møysommelig jobb som i mange tilfeller skader membranen som er bak. Hvis membranen er ny og forskriftsmessig lagt, kan det være fornuftig å legge flis på flis. Vær oppmerksom på at du da bygger på overflatene med noen millimeter, og at dette kan få konsekvenser for blant annet tilpassing og montering av innredning etter flisleggingen. 

Er badet 10 år eller enda eldre?

Har du et bad som er 10 år gammelt eller mer, eller et tilfelle der du ikke har ringeste anelse om hva som er gjort bak flisene tidligere, bør du ikke sette i gang med flis på flis eller andre større «overfladiske» oppussingsprosjekter uten at en fagperson har sett på badet ditt. Kanskje er det i så dårlig stand eller har så mange feil at en total renovering er nødvendig for å få det bra.

En rørlegger kan gjøre en vurdering av tilstanden til gulvmembranen ved å undersøke sluket og membrankant mot sluk. Gulvmembranen er helt kritisk for et velfungerende baderom. Er ikke overgangen fra membran til sluk tett, blir det vannskader. For et utrent øye kan membranen se helt fin ut i sluket, men så er det andre tegn på at dette ikke er tilfelle for hele badet. Mange glemmer for eksempel å sjekke membran mot dør - der kan det være en helt annen historie. Igjen: La en rørlegger gjøre vurderingene for deg, så er du på den sikre siden. 

Les også: Må jeg bytte sluk når jeg skal pusse opp badet? 

Bytte servant, toalett eller baderomsmøbler?

Skal du oppgradere utstyr og baderomsmøbler, er sjansen stor for at det vil gå ut over membranen i veggene, med mindre du kjøper inn utstyr som du vet dekker alle hull.

Ønsker du å bytte ut servanten, er du nødt til å borre nye hull i membranen. Da er det veldig viktig at de gamle hullene tettes på riktig måte. Det vil si at de må støvsuges og fylles med silikon. Hele prosessen må dokumenteres.

Når det gjelder toalett, er de fleste gulvstående toalett limt til gulvet, og ikke skrudd, nettopp på grunn av membranen. Det gjør det mulig å bytte fra gulvstående til veggehengt også ved en kosmetisk oppgradering.

Men for å være helt klar: Rådfør deg med en rørlegger om dette. Det gjelder alle oppgaver som berører membran – og rør for øvrig, selvfølgelig!

Gå for full renovering

Snakk alltid med en fagperson når du skal du gjøre endringer på badet, og benyttrørlegger til oppgaver hvor det må lages nye hull i membranen.

Husk at du ikke får noen ny garanti på badet hvis du bare har oppgradert overflaten. Bruker du en seriøs rørlegger og får dokumentasjon på jobben, gjelder selvfølgelig garanti på selve arbeidet som er utført.

Selv om konklusjonen her er at du i noen tilfeller kan pusse opp badet ditt uten å bytte membran, er det egentlig ingen god grunn til å ikke å gjøre det. Vurderer du en oppussing som innebærer kosmetisk overflateoppgradering som fliser og innredninger, nærmer du deg et nytt baderom. Da er det bedre å renovere badet med ny membran og få tetthetsgaranti på hele baderommet.

Benytter du deg av fagfolk til dette, kommer det godt med hvis du skal selge boligen din videre. Og du unngår naturligvis lekkasjer og fuktskader.

Vil du lese mer om oppussing av bad, kan du ta en titt på VBs temaside Alt du bør vite om oppussing av bad. Her har vi samlet mye nyttig informasjon.

Denne artikkelen er skrevet av Ken Røsholt fra VB-bedriften Funksjonell VVS.

4625
Falseb-
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190128112851980.png #FFFFFF
Les også