SWITCH SECTION

Ny avhendingslov

Nå blir det enda viktigere å dokumentere baderomsarbeider.

Av Varme & Bad

Hanne Marthinsen

Varme & Bad

3. juli 2019
Av Varme & Bad

Hanne Marthinsen

Varme & Bad

3. juli 2019
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190711064112796.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190711064112796.jpg?maxwidth=2000
0

16. mai i år vedtok Stortinget lovendringen som gjør at det ikke lenger skal være lov å selge boligen med forbeholdet «som den er». Dokumentasjon på arbeid utført av fagfolk blir derfor enda viktigere enn før. Denne artikkelen beskriver de viktigste lovendringene og hva som bør dokumenteres av rørleggerarbeider. 

317
b-TrueFalse
0

Hva sier avhendingsloven nå?

Avhendingsloven som regulerer kjøp og salg av bolig ble innført i 1993. Den nye versjonen av loven, som trolig vil gjelde fra sommeren 2020, skal gjøre det tryggere å kjøpe brukt bolig. Og etter min mening, også tryggere for den som skal selge bolig, da risikoen for tap blir mindre. Så sant dokumentasjonen er på stell da. Her er de viktigste endringene:

  • Det er ikke lenger lov å selge bolig med forbeholdet «som den er».
  • Egenandelsgrensen for å dekke kostnader ved mangler på boligen settes ned til 10 000 kroner. Selger må dekke beløp over dette. Tidligere var grensen på fem prosent av boligens verdi.
  • Det stilles strengere krav til takstmenns kompetanse og til utformingen av tilstandsrapporten.
  • Undersøkelsesplikten strammes inn. Kjøper kan ikke kreve erstatning for forhold som er beskrevet i tilstandsrapporten eller i annen dokumentasjon.

Enkelt forklart innebærer dette at du som kjøper får større undersøkelsesplikt mens du som selger får større informasjonsplikt. Du kan lese mer om dette på forbrukerraadet.no.

 

Hva kan du forvente av dokumentasjon på arbeider som er utført av fagfolk?

Rørleggeren som utfører oppdrag for deg skal – helst uoppfordret – dokumentere alt arbeid som gjøres på bad, kjøkken og våtrom, samt utstyr og produkter som er brukt. Dokumentasjonen bør inneholde bilder som viser status før, underveis og etterpå. Og du bør få dokumentasjonen i det formatet du ønsker. Vi anbefaler digitalt, og aller helst rett i boligmappa di.

Samle dokumentene i boligmappa di

Vi i VB samarbeider med Boligmappa. Boligmappa.no er en digital tjeneste som samler all dokumentasjon om en bolig på ett sted. Den følger gårds- og bruksnummeret til boligen, og kan sammenlignes med serviceheftet til en bil. For at det skal være enklest for deg, bør du be rørleggeren om å sende dokumentasjonen rett inn i din mappe når jobben er gjort.

Det er rundt 3700 håndverksbedrifter som bruker Boligmappa i dag, og disse kan du søke opp på boligmappa.no. Bruker du en registrert håndverker kan du være trygg på at dokumentasjonen blir utført og havner der den skal. I din boligmappe. Som blir en annens mappe den dagen du selger boligen din – forhåpentligvis til en mye bedre pris enn du ville fått hvis dokumentasjonen hadde manglet.

VB Smart – appen som dokumenterer alt

I VB bruker vi VB Smart, et digitalt verktøy, eller en app, utviklet for å gjøre dokumentasjonsarbeidet enklere og tryggere. Appen brukes på alt fra små oppdrag i private boliger til større prosjekter i næringsbygg og inneholder sjekklister med beskrivelse av arbeidet som skal gjøres fra start til slutt. All informasjon blir lagret med nødvendige bilder - og hvis du ønsker - overført til boligmappa di.

Helt til slutt: Velger du en seriøs rørlegger, vil den nye avhendingsloven bare være en fordel for deg. Vi ser fram til at lovendringene trer i kraft!

Av Ronny Vikeså, VB Rørlegger Gunnar Larsen AS

2985
c-159TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190128112851980.png #FFFFFF
Les også