Hva er en vannlås?

Den gjør en veldig viktig jobb for deg

Av ByggeBolig
30. juli 2019
Av ByggeBolig
30. juli 2019
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190730085538692.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190730085538692.jpg?maxwidth=2000
0

Alle som har en bolig har flere vannlåser i huset. Du finner dem i servanten på badet, vasken på kjøkkenet, sluket i gulvet, i dusjkabinettet og på klosettet. Hvordan fungerer egentlig en vannlås – og hvorfor i all verden har vi dem alle disse stedene?

Funksjonen til en vannlås ligger litt i navnet – den låser vannet fra å renne av gårde. Det er nemlig en rørdel som sørger for at det alltid står vann i et avløpsrør. På engelsk kalles vannlås for plumbing trap. Poenget er at vannet skal danne en barriere mellom avløpssystemet og oppholdsrommet. Det forhindrer at lukt og gasser siver ut i oppholdsrommene. Alle som har kjent lukten av avløp vet at det ikke er særlig lystelig, så det vil du helst unngå.

Tradisjonelt er vannlåser laget i plast og utformet som en S, U, Q eller J, men det trenger ikke være slik. Moderne typer har ofte et mer diskré, stilrent utseende og er gjerne laget av forkrommede materialer. Hva angår funksjon er de imidlertid helt like og gjør nøyaktig samme oppgave som de tradisjonelle.

I klosetter og gulvsluk kan du ofte ikke se vannlåsene i det hele tatt ettersom de er støpt ned i gulvet eller skjult i klosettets konstruksjon.

Vedlikehold av vannlåser

Det er ikke spesielt mye arbeid forbundet med å vedlikeholde vannlåsene rundt om i boligen. Du gjør imidlertid lurt i å ta en runde for å rense dem et par ganger i året. Over tid vil det nemlig samle seg ulike typer rester der som både kan tette avløpet og gi opphav til vond lukt. På badet er det typisk snakk om ting som hår og såpe, mens en gjenganger på kjøkkenet er fett og små matrester.

I rom som sjelden blir brukt bør du dessuten sjekke at vannet i vannlåsene ikke fordamper. Om det skjer vil barrieren mellom avløpssystem og oppholdsrom forsvinne og du vil merke at det begynner å lukte vondt. Har vannet fordampet fyller du ganske enkelt på litt vann for å fikse problemet. Skjer dette ofte kan du helle på litt matolje i sluket for å forhindre fordamping. Det finnes også spesialmidler å få kjøpt hos VVS-forhandlere.

2056
b-FalseTrue
Hvor nyttig var denne artikkelen?

Takk for din kommentar.

Reviews
View More
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også