En god planløsning er nøkkelen til en velfungerende bolig. Selv om det er individuelle forskjeller i hva vi oppfatter som en god planløsning, er det likevel en del elementer som er forholdsvis universelle:
- Tenk fleksibilitet for fremtiden
- Prioriter oppbevaring
- Unngå for mange transportsoner
- Tenk på flyt
Fremtiden kommer fort
For å skape fleksibilitet for fremtiden bør du ikke ha for mange små rom. Små rom låser nemlig innredningsmulighetene og det er ofte bare én måte å innrede dem på. Det kan være at det er helt optimalt i starten, for eksempel når du har små barn. Ser du det i et lengre perspektiv kan det derimot bli en tvangstrøye. Barna vokser og behovene endrer seg – da bør også bruken av rommene kunne endres. Når de til slutt blir voksne og flytter ut bør du også kunne brukene rommene på en fornuftig måte.
Husk oppbevaringsplass
En god planløsning tar hensyn til oppbevaringsplass. Ikke gjør deg selv en bjørnetjeneste med å ta lett på dette - for det er vel ingenting som er så frustrerende som å ikke ha nok plass til oppbevaring? Når du planlegger oppbevaring bør du tenke integrerte og måltilpassede løsninger som utnytter takhøyde og veggplass maksimalt. Skap på mål er gjerne dyrere enn flatpakkede løsninger på standardmål, men førstnevnte gir en plassutnyttelse du vil sette pris på over tid.
Husk også at en åpen planløsning med få vegger gir mindre plass til oppbevaring.
Unngå dødsoner og tenk flyt
For best mulig utnyttelse av kvadratmeterne bør du unngå for mange ganger og korridorer. De utgjør nemlig dødsoner du egentlig ikke kan bruke til noe. Dører tar også en del plass når de åpnes. Slike dødsoner kan du unngå ved å velge skyvedører på utvalgte steder i boligen.
Tenk også på flyt og legg til rette for å kunne bevege seg mellom rommene på en enkel måte. En god planløsning gir god flyt. Får å lage god flyt bør du tenke gjennom de daglige gjøremålene og bevegelsesmønstrene og lage en planløsning som støtter opp under dette.
For at hverdagen skal fungere så godt som mulig bør du dessuten bruke tid på å planlegge hvor du vil ha stikkontakter, tekniske uttak og ulike tekniske løsninger. Da reduserer du risikoen for daglig irritasjon over steder du eksempelvis skulle hatt mulighet til å lade telefonen eller plassere en lampe uten å bruke skjøteledning.
Planløsninger med innebygget erfaring
Bygger du nytt hus sikrer erfaringen og kompetansen hos boligprodusenten at de viktige elementene er ivaretatt. Du bør likevel legge disse punktene på minnet og diskutere planløsningen grundig før byggestart. Selv om du kjøper ferdighus er det gode muligheter for å gjøre endringer på planløsningen slik at det passer best mulig for akkurat deg og din familie, så sant det ikke innebærer flytting av bærende vegger. Disse lar seg nemlig ikke alltid flytte uten videre.