Når du skal leie ut en del av boligen din, er det fort gjort å gå seg vill i jungelen av begreper som eksisterer og krav som stilles. For eksempel når det gjelder hva som skal til for å etablere en selvstendig boenhet.
Kort fortalt er en selvstendig boenhet en boenhet som har alle de nødvendige funksjonene til en bolig. Det vil for eksempel si kjøkken og bad. Det er dette vi normalt vil kalle en utleiedel, selv om dette ikke er et begrep som brukes i bygningslovgivningen. Det brukes begreper som «boenhet» og «rom for varig opphold».
For at utleiedelen din faktisk skal oppfylle kravene som stilles til en selvstendig boenhet, må følgende være i orden:
- Den må som sagt inneholde alle hovedfunksjoner for bolig, dvs. stue, kjøkken, soveplass, bad og toalett
- Den må ha egen inngang, dvs. at det må være mulig å komme til boenheten uten å måtte gå gjennom andre boenheter
- Den må være fysisk adskilt fra øvrig boligareal i den eksisterende boligen, dvs. det kan ikke være en intern forbindelse mellom boenhetene
Dette er altså kumulative krav, dvs. at alle må være oppfylt for at det skal være en selvstendig boenhet. Husk også at det finnes en rekke krav til de ulike rommene for at de skal kvalifisere som rom til varig opphold. Det dreier seg blant annet om takhøyde, vinduer, rømningsveier osv. I tillegg vil det også være krav til uteområdet, eksempelvis parkeringsplasser.
Generelt er disse kravene mest krevende å håndtere dersom du skal etablere en selvstendig boenhet i en eksisterende bolig. Da får du gjerne et krav om bruksendring i tillegg – for eksempel hvis du skal lage oppholdsrom i kjeller eller loft som ikke har vært godkjent for varig opphold.
Selv om det kan være krevende å håndtere, er det imidlertid viktig å sørge for at alt er i orden og godkjent hos kommunen. Det er til det beste for både deg og fremtidige leietakere.
Bygger du nytt hus er det som regel enklere – da kan du stole på at boligprodusenten har kontroll på kravene og sørger for at alt blir som det skal.