Utleie av selvstendig boenhet?

Pass på at du har orden i sysakene

Av Fiskarhedenvillan AS

Tina Jullumstrø

Fiskarhedenvillan AS

18. desember 2018
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181218102720846.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181218102720846.jpg?maxwidth=2000
0

Når du skal leie ut en del av boligen din, er det fort gjort å gå seg vill i jungelen av begreper som eksisterer og krav som stilles. For eksempel når det gjelder hva som skal til for å etablere en selvstendig boenhet.

Kort fortalt er en selvstendig boenhet en boenhet som har alle de nødvendige funksjonene til en bolig. Det vil for eksempel si kjøkken og bad. Det er dette vi normalt vil kalle en utleiedel, selv om dette ikke er et begrep som brukes i bygningslovgivningen. Det brukes begreper som «boenhet» og «rom for varig opphold».

For at utleiedelen din faktisk skal oppfylle kravene som stilles til en selvstendig boenhet, må følgende være i orden:

  • Den må som sagt inneholde alle hovedfunksjoner for bolig, dvs. stue, kjøkken, soveplass, bad og toalett
  • Den må ha egen inngang, dvs. at det må være mulig å komme til boenheten uten å måtte gå gjennom andre boenheter
  • Den må være fysisk adskilt fra øvrig boligareal i den eksisterende boligen, dvs. det kan ikke være en intern forbindelse mellom boenhetene

Dette er altså kumulative krav, dvs. at alle må være oppfylt for at det skal være en selvstendig boenhet. Husk også at det finnes en rekke krav til de ulike rommene for at de skal kvalifisere som rom til varig opphold. Det dreier seg blant annet om takhøyde, vinduer, rømningsveier osv. I tillegg vil det også være krav til uteområdet, eksempelvis parkeringsplasser.

Generelt er disse kravene mest krevende å håndtere dersom du skal etablere en selvstendig boenhet i en eksisterende bolig. Da får du gjerne et krav om bruksendring i tillegg – for eksempel hvis du skal lage oppholdsrom i kjeller eller loft som ikke har vært godkjent for varig opphold.

 Selv om det kan være krevende å håndtere, er det imidlertid viktig å sørge for at alt er i orden og godkjent hos kommunen. Det er til det beste for både deg og fremtidige leietakere.

Bygger du nytt hus er det som regel enklere – da kan du stole på at boligprodusenten har kontroll på kravene og sørger for at alt blir som det skal.

title

Jeg ønsker å bestille en gratis huskatalog

input field

input field

CONTACT INPUT BOX

CONTACT INPUT BOX

CHECKBOXES

CHECKBOXES

LINK TEXT

* Mine personopplysninger behandles med det formål å levere tjenester og produkter, markedsføring og analyse i samsvar med General Data Protection Regulation (GDPR). For mer informasjon.

single button

5


5165
b-TrueFalse
Mer fra Fiskarhedenvillan
c-136TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181114133433499.png #FFFFFF
Les også