Fordelene med vannbåren varme og thermogulv

En fleksibel løsning for å oppvarme boligen din.

For Arbor AS

Bjørn M. Jarmund

Arbor AS

1. juli 2020
For Arbor AS

Bjørn M. Jarmund

Arbor AS

1. juli 2020
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200916132013214.png?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200916130033550.png?maxwidth=2000
115
0

Dersom du ønsker vannbåren varme, må du ikke støpe systemet i betong, men kan enklere få vannbåren varme direkte i gulvplata ved å bruke Arbors spesiallagde sponplater – disse er særlig kjekke når man skal pusse opp. Dette er en velutprøvd løsning og er samtidig et rimelig alternativ. Den raske byggetiden bidrar også til lavere kostnader sammenlignet med andre løsninger.

I tørre rom (klimaklasse 1) benyttes 22 mm Arbor Thermogulv. Dersom du skal bygge nytt hus med plattformgulv eller rom med klimaklasse 2, benyttes 25 mm fuktbestandig Arbor Thermogulv.

Som første skikt oppå Thermogulvet anbefales 6 mm masterboard, 6,5 mm rehabgips eller tilsvarende, da får man ingen begrensninger ved å legging av overgulv – se monteringstips her.

Systemet er laget for Uponors løsning med 17 mm rør med tilhørende varmefordelingsplate. Systemet kan også benyttes på andre 17 mm-systemer. Alternativt kan 16 mm rør benyttes med tilhørende varmefordelingsplate.

Den beste kvaliteten, resirkulerbar og miljøvennlig 

Arbor Thermogulv lages av seinvokst skog fra Helgeland, som er et spesielt godt råstoff. Dette, kombinert med en stor grad av knowhow og prosesskontroll, gir svært høy kvalitet på sluttproduktet. Platene er CE-merket og PEFC-sertifiserte. I tillegg er produktet 100 % resirkulerbart. Arbor er også først ute med materialgjenvinning og sirkulære produkter. 

Det finnes også et gulv som heter Arbor Thermogulv Fuktbestandig som kan brukes i rom under bakkenivå og hvor fuktpåvirkning kan forekomme fra under- eller oversiden eller som plattformgulv – klimaklasse 2.

Arbors løsning er uten vendeplater, og de leverer også mal for utfresing av vendespor – ganske enkelt fordi det er mer tidkrevende å planlegge og tilpasse systemer med vendespor. 

Har du behov for gulv for oppretting, med rørinstallasjoner eller støydemping kan thermogulvet nyttes sammen med Arbor systemgulv.

Thermogulv fra Arbor er 100 % resirkulerbart.

Les mer om Arbor Thermogulv.

Vannbåren varme

Temperaturen på vannet i gulvsystemet er moderat, da varmen fordeles på en stor flate. Du sparer dermed energi på grunn av lavere temperaturløft fra ute- til inneluften.


Vannet kan også distribueres til radiatorer, viftekonvektorer og kraner, og mange gjenbruker eldre radiatorer i et nytt vannbårent anlegg når de pusser opp.


3026
b-0TrueFalse

   –   Det er en økende andel av nye boliger som har vannbåren varme, særlig eneboliger. Det har blitt mer og mer vanlig, og det har vært en vekst på nesten 30 % de siste 10 årene i andelen boliger som har fått installert vannbåren varme, sier Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret.

278
true
c-319TrueFalse
0

Fleksibelt system

Det eneste som kreves i et vannbårent system er noe som varmer opp vannet som sendes ut i gulvene og videre til radiatorene eller vannkrana. Hva dette «noe» er, er ikke så viktig.

Når vi ser på hvilke løsninger som finnes for vannvarming i dag, kommer fleksibiliteten til vannbåren varme tydelig frem: væske/vann-varmepumper, luft/vann-varmepumper, bio-ovn med vannkappe, biokjel, fjernvarme, vedfyring/pellets, solvarme og el-kassett for oppvarming med elektrisitet.

For fremtiden

Det er vanskelig å spå fremtidens produkter og teknologi for oppvarming av bolig og tappevann, men uansett hvilke produkter som kommer, er det nok mulig å koble de på eksisterende anlegg. Vannbårne systemer gir deg denne fleksibiliteten, og nettopp derfor er dette fremtidens måte å varme opp boligen på.

Skal du for eksempel bytte ut oljefyren med en klimavennlig løsning, som en moderne varmeveksler, er dette gjort på noen få dager. Som regel kan også hele det eksisterende distribusjonssystemet for vannbåren varme brukes videre.

I tillegg er det en fordel for samfunnets totale energisystem, da det blir mer effektivt og mindre avhengig av én energikilde.

Forhandlere som selger produkter fra Arbor AS

Trykk på bildet under for å finne din nærmeste forhandler.


1675
c-319TrueFalse
left -1 c-319TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200629125601524.png #FFFFFF
Les også