Bygger boliger rustet for 60 år med vinterstormer i Arktis

Å bygge rekkehus i verdens nordligste by krever ingeniørkunst og førsteklasses materialvalg.

Av Hans-Petter Bjørkli Tryggvason
2. mai 2019
Av Protan AS
2. mai 2019
Værhardt (Foto: Protan AS)
Værhardt (Foto: Protan AS)
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190502123300827.JPG?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190502123300827.JPG?maxwidth=2000
0

I vår nordligste utpost Longyearbyen på Svalbard er byggherre Statsbygg og entreprenør Skanska Husfabrikken i sving med et krevende prosjekt under tøffe, arktiske forhold.

I Gruvedalen oppføres nemlig 60 solide rekkehus, sikre mot både snøskred, jordskjelv og skiftende klima.  Kombinasjonen av akutt boligmangel i byen og et røft polarklima ledet frem til en tidlig problemstilling i prosjektet: hvordan får vi raskest mulig reist 60 nye  boliger? 

Svaret var like enkelt som det var offensivt: plassbygde og rassikre stålfundamenter påmontert ferdige modulbygg fra fastlandet.

Se også: Ekstreme tiltak 71 grader nord

Løsninger for arktiske forhold

De tilnærmet komplette rekkehusene ble deretter produsert av Skanska Husfabrikken i Steinkjer. Herfra ble de store modulene levert båtveien til Longyearbyen, kjørt videre på lastebil opp til Gruvedalen og til slutt løftet på plass til sitt endelige hjem på toppen av stålfundamentene.

Prosjektleder Inger-Johanne Tollaas i Statsbygg understreker hvor viktig det er at bygningene skal være rustet for det som måtte komme av klimautfordringer fremover:

 – Disse boligene skal stå i minst 60 år. Det må være skikkelig solid, forteller hun til Teknisk Ukeblad.

Artikkelen fortsetter under annonsenfra Bygg Reis Deg

Tekket før transport

At en bygning skal tåle 60 år i et av verdens hardeste klimaer gjør at det stilles særdeles høye krav til materialvalg. Det gjør seg gjeldende ikke minst på taket, som skal beskytte beboerne for vær og vind. Og ettersom flesteparten av modulene skulle transporteres og heises på plass i Gruvedalen på vinterstid, var det ikke mulig å vente med å tekke taket til sommerhalvåret. Derfor tekket taktekkerne i Norgestak Trøndelag inn et første lag på husfabrikken i Steinkjer, før modulene ble skipet nordover.

Dette er takene for fremtidens ekstremvær

Etter at modulene ble montert sammen på plassen var håndverkerne tilbake på taket og tekket sammenføyningene mellom bygningene. Etter at hele riggen var komplett og meteorologene meldte om finvær, tekket Norgestak hele prosjektet med et lag nummer to. 

Artikkelen fortsetter under annonsenfra Bygg Reis Deg

Og takbelegget, som skal tåle arktiske vinterstormer og ekstreme forhold? Det ble levert av Protan.Nysgjerrig på flere artikler fra Protan?


4264
Dette er takene for fremtidens ekstremvær  Etter at modulene ble montert sammen på plassen var håndverkerne tilbake på taket og tekket sammenføyningene mellom bygningene. Etter at hele riggen var komplett og meteorologene meldte om finvær, tekket Norgestak hele prosjektet med et lag nummer to. Og takbelegget, som skal tåle arktiske vinterstormer og ekstreme forhold? Det ble levert fra Protan, lokalisert i Lier utenfor Drammen.
b-FalseTrue
Kommersielt innhold
0

Besøk Bygg Reis Deg

16-19 oktober på Norges Varemesse

Møteplassen med de beste løsningene for bygg, bolig, eiendom og anlegg.

Klikk her for gratisbilletter!

Norges største messe – ett skritt foran siden 1954

  • 20 000 kvm.
  • Over 500 utstillere
  • 100 foredrag
  • 2 år til neste gang
  • Alt innen materialvalg og smarte digitale løsninger

Her finner du:

  • Digitale arbeidsprosesser
  • Effektive byggesystemer
  • Bærekraftige byggevarer
  • Energieffektive løsninger
  • Teknologi og løsninger som øker samhandling i hele byggeprosessen

770

775

769

skrevet av

Bygg Reis Deg

c-155
c-155
c-155TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180924075809009.png #FFFFFF