Hva er et byggesett?

Mye mer enn bjelker og planker

Av Fiskarhedenvillan AS

Tina Jullumstrø

Fiskarhedenvillan AS

18. desember 2018
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181218110550933.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181218110550933.jpg?maxwidth=2000
0

Når du blar i boligkataloger kommer du over en del begreper som ikke alltid er helt enkle å forstå. Et slikt begrep er byggesett. Hva betyr det egentlig og hva inngår faktisk i et byggesett?

Det normale vil kanskje være å tenke at et byggesett er samlingen med bjelker, planker, vinduer, dører osv. som kreves for å sette opp selve huset. Det er faktisk ikke riktig – for det er inkluderer mye mer enn det. 

Enkelt forklart kan vi si at byggesettet omfatter alle materialer du trenger for å bygge huset etter at tomten er gjort klar for bygging, altså alt som bygges over bakken. I tillegg inkluderer byggesettet en tegning av hvordan huset skal bygges, inklusive planløsning.

Det vil altså si at byggesettet omfatter ting som:

  • Takmaterialer, både innvendig og utvendig
  • Innervegger, inklusive veggplater, stenderverk, isolasjon mv.
  • Indredning, eksempelvis kjøkkeninnredning, baderomsinnredning, toalett, trapp og gulv
  • Gulv- og taklister, gerikter, utforinger og vinduskarmer
  • Alle materialer til yttervegger, inklusive vinduer, isolasjon, vindsperre osv.
  • Husholdningsmaskiner, eksempelvis oppvaskmaskin, vaskemaskin, komfyr og platetopp

I tillegg inngår imaterielle ting som befaring etter fullførte entrepriser, avtalevilkår, hjelp til kalkyler mv. Et byggesett omfatter ganske enkelt det som behøves for å bygge et fiks ferdig hus og å sikre at kvaliteten blir som forventet.

Det er også verdt å vite at byggesettet for ett bestemt hus ikke trenger å være likt fra kunde til kunde. Når du skal bygge ferdighus er det nemlig verdt å vite at du i svært høy grad kan påvirke hvordan huset ditt skal se ut. Det gir deg en frihet til å velge de løsningene som passer deg slik at drømmeboligen din blir akkurat slik du ønsker.

Kanskje du vil speilvende huset, endre på planløsningen eller skifte ut materialer som leveres i standardpakken? Da vil dette selvsagt reflekteres i byggesettet som skal utgjøre huset. Ditt byggesett = ditt hus.

2089
b-TrueFalse
Mer fra Fiskarhedenvillan
b-TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181114133433499.png #FFFFFF
Les også