Foto: Grønt Fokus

En hagestue rommer mange slags bruk

Med litt ekstra plass får du mange muligheter

For Grønt Fokus

grøntfokus bruker

Grønt Fokus

15. april 2021
For Grønt Fokus

grøntfokus bruker

Grønt Fokus

15. april 2021
Foto: Grønt Fokus
Foto: Grønt Fokus
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210421090139273.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210421090139148.jpg?maxwidth=2000
optimal-partier-vasteras-SKBV.jpg optimal-partier-vasteras-SKBV.jpg
0

Har du en hagestue, eller går med planer om å skaffe deg en, kan det være verdt å vite litt mer om hva du faktisk kan bruke den til. For det finnes faktisk en god del muligheter utover det du kanskje først og fremst tenker på – nemlig å nyte hagen og uteområdene med tak over hodet og vegger som beskytter mot vinden.

Utvid stuen eller bruk den som hjemmekontor

For det første kan du bruke den som en utvidelse av stuen. Velger du en liten modell på for eksempel 3 x 3 meter, får du plass til et par lenestoler og et lite bord, og kan dermed bruke den som en ekstra stuekrok. Går du derimot for 15 kvadratmeter er det plass til spisebord, slik at du får en ekstra spiseplass i boligen.

For de andre kan du bruke hagestuen til en aktivitet svært mange har fått god trening i siden mars 2020 – nemlig som hjemmekontor. I stedet for å slite kjøkken- eller spisestuestolene kan du ta med deg laptopen ut i hagen og jobbe i inspirerende omgivelser med masse naturlig lys.

Passer til trening og fest

En hagestue er dessuten et utmerket som gym-/yogarom. Hva er vel bedre enn å flytte dagens økt ute og ikke måtte rydde stua for møbler for å få plass til en treningsmatte, manualer eller annet treningsutstyr? Skulle det komme noen regndrypp er ikke det noe problem ettersom du har tak, men kan åpne dørene i front for å slippe inn frisk luft.

Retter vi blikket mot de sosiale anledningene, er hagestuen det perfekte stedet å avholde middager og festlige lag med venner og familie. Velger du en veggmontert variant kan du for eksempel montere den i tilknytning til kjøkkenet og få en verdifull og kjærkommen utvidelse av kjøkkenet ditt. Det gjør det også praktisk med tanke på å dekke bord, lage/servere mat og å rydde av. Har du store nok skyvedører i front er det også mulig å dekke langbord som går ut i hagen.

Med en hagestue har du også den perfekte plassen der barna kan sove sin første natt ute. Det er både spennende og morsomt og føles trygt for barna å sove under «åpen himmel», samtidig som de er like i nærheten av huset.

Tenk gjennom plasseringen

Generelt anbefaler vi at du ikke plasserer en hagestue for langt ute i hagen. Jo lenger unna huset den er, jo mindre vil den blir brukt. Det er faktisk så enkelt som at dersom du må ta på deg sko eller skifte klær for å gå ut i hagestuen, vil du ikke gjøre det så ofte. Det aller beste er om du bare kan åpne opp terrassedøren og gå rett ut i hagestuen.

Noe du også bør tenke på, er hvor godt isolert hagestuen skal være. En modell som har 2-lags isolerkassett med brutt kuldebro og isolertak på 50 mm tykkelse, kan faktisk brukes hele året, selv om en hagestue aldri vil kunne være like godt isolert som en moderne bolig. Hagestuer til helårsbruk kan med fordel monteres på støpt plate med gulvvarme for å få økt komfort. Om vinterbruk ikke er aktuelt kan du velge materialer som isolerer litt mindre og som passer for bruk om våren, sommeren og høsten. Med en ovn eller to kan du selvsagt også sitte i en hagestue som først og fremst er beregnet på sommerbruk til tross for at kalenderen viser vår eller høst.

Vår erfaring er at det er smart å gå for en godt isolert variant – de fleste finner nemlig ut at en hagestue er såpass verdifull at de bruker den mer enn de hadde tenkt i utgangspunktet. Da vil du sette pris på at du valgte en godt isolert modell som innbyr til bruk gjennom flere årstider.

3922
b-0TrueFalse
left -1 b-0TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170918082220772.png #FFFFFF
Les også