Foto: Grønt Fokus

Hva er fordelene med en hagestue på hytta?

Bedre plass til gjester et ett av stikkordene

For Grønt Fokus

grøntfokus bruker

Grønt Fokus

15. april 2021
For Grønt Fokus

grøntfokus bruker

Grønt Fokus

15. april 2021
Foto: Grønt Fokus
Foto: Grønt Fokus
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210421090454261.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210421090453792.jpg?maxwidth=2000
Uterum_Reportage_Dag_Kati_Heimdal_S30_Isolent_Grå_Miljö_01.jpg Uterum_Reportage_Dag_Kati_Heimdal_S30_Isolent_Grå_Miljö_01.jpg
0

Siden våren 2020 har hyttmarkedet tatt helt av, og statistikkene viser at det både har vært rekordhøy omsetning av eiendommer og at bruken av hyttene har gått vesentlig opp. Til tross for et hytteforbud som varte i rundt 2 måneder i 2020, gikk gjennomsnittlig antall dager vi var på hytta opp fra 50 i 2019 til 59 i 2020.

Det blir også brukt mer penger på rehabilitering, oppussing og tilbygg i hyttemarkedet. Ifølge Prognosesenteret bikket dette forbruket for første gang 14 milliarder kroner i 2020, og estimatene for de kommende tre årene tilsier at forbruket kommer til å øke enda litt mer de tre neste årene. Det økte forbruket henger trolig sammen med at mange ønsker å sette sitt preg på den nye hytten sin, men også at de som har eid hytte fra før av ser nye behov når de tilbringer mer tid på den. Dessuten er det ikke til å komme unna at mange hytter er forholdsvis gamle og at det er et stort vedlikeholdsetterslep som skal tas igjen.

Å bruke penger på rehabilitering og oppussing, er alltid et spørsmål om prioriteringer og om å iverksette de tiltakene som gir deg mest for pengene. Vi vet ikke hva som er viktig for akkurat deg, men vi vet at våre produkter gir ekstra plass og masse hygge. Bygger du en hagestue på hytta kan du faktisk forlenge sommeren og få bedre utnyttelse av uteområdene. Med store glassflater slipper du solen og lyset inn, men sitter samtidig i ly for vær og vind. Det er en fordel både på hytter som ligger langs sjøen og på fjellet, der mye vær og vind forekommer rett som det er. Dermed kan du ha flotte stunder utendørs selv om temperaturen er lav eller vinden uler rundt hushjørnet. Vi vet jo alle at en vanlig norsk sommerkveld kan bli såpass kald at det fort blir behov for å finne frem en tykk genser, men det kan du faktisk slippe unna med en hagestue. For alle som har fått øynene opp for å jobbe på hyttekontor, kan hagestuen også være en forfriskende mulighet til å variere arbeidssted i løpet av dagen.

Mer plass til gjester

En annen fordel er at hagestuen kan fungere som erstatning for et tilbygg. Mange hytter er forholdsvis små, og det kan fort bli behov for at gjestene må slå opp telt ute dersom de skal overnatte. En vanlig løsning for å få mer plass er ofte å bygge på hytta, men det kan fort bli en dyr affære. For å bygge et tilbygg må det ofte rives en del og som regel må tilbygget tilpasses eksisterende bygg i større eller mindre grad. Det kan for eksempel tenkes at det må strekkes en eller flere nye elektriske kurser gjennom det eksisterende bygget, i verste fall med åpning av vegger. Kanskje vil det se underlig ut med et gammelt gulv og et nytt gulv inntil hverandre, og da er det fort gjort at det gamle gulvet også må til pers. Dette er også vurderinger som kommer til å gjelde for veggene og taket. Hvert eneste tiltak som må settes i verk gjør at taksameter fortsetter å gå og at sluttregningen blir høyere.

Et veldig godt alternativ til et tradisjonelt tilbygg er altså en hagestue som er ment for fasade-/veggmontering. Ferdig byggesett for en komplett hagestue trenger ikke koste mer enn 50 000 kroner og du får hagestuer/vinterhager for ulike sesonger. Ved å gå for 2-lags isolerkassett med brutt kuldebro og isolertak på 50 mm tykkelse kan du bruke hagestuen året rundt. Om vinterbruk ikke er aktuelt kan du velge materialer som isolerer litt mindre og som passer for bruk om våren, sommeren og høsten. Det er heller ingenting i veien for å støpe en betongsåle med gulvvarme og montere hagestuen på denne. Sjekk gjerne ut hagestueguiden for å finne den hagestuen som passer deg.

Uansett hva du velger, kan du være ganske sikker på at en hagestue blir mindre kostbart enn et tradisjonelt tilbygg, samtidig som du får mange av de samme fordelene som et tilbygg kan by på. Så kan du slippe å si til overnattingsgjestene at de må ta med seg telt neste gang de kommer på besøk. Med et par madrasser på gulvet i hagestuen sover de fleste utmerket godt og kan nyte luksusen av å våkne opp til panoramautsikt mot vær og vind.

4740
b-0TrueFalse
left -1 b-0TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170918082220772.png #FFFFFF
Les også