Slik unngår du støy fra utedelen

Unngå dårlig nattesøvn og irriterte naboer

Mitsubishi Electric Europe B.V. Norwegian Branch
22. januar 2019
Foto: Mitsubishi Electric
Foto: Mitsubishi Electric
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190122060605070.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190122060605070.jpg?maxwidth=2000
0

Både luft/luft-varmepumper og luft/vann varmepumper har en utedel som plasseres utenfor huset. Denne vil avgi noe støy som kan være sjenerende både for de som bor i huset og for naboene rundt.

Særlig sistnevnte har i lengre tid forårsaket nabokonflikter landet rundt. Og det er jo på ingen måte det du ønsker skal skje når du skaffer deg en varmepumpe.

For å redusere støy som kan høres inne i huset bør du tenke gjennom følgende:

  • Plassering av utedelen
  • Hvordan utedelen er montert

Når det gjelder plassering, bør du unngå at utedelen monteres i nærheten av et soveromsvindu. Uansett om du velger en støysvak utedel vil den avgi noe støy som du kanskje ikke hører på dagtid, men som du kan høre godt når vinduet står oppe om natten. Dette vil særlig kunne oppleves som sjenerende og forstyrrende når det er skikkelig kaldt ute og pumpen jobber for fullt.

Hva angår montering av utedelen, bør den helst ikke monteres direkte på trevegg. Kompressoren i utedelen avgir nemlig vibrasjon under drift – og disse vibrasjonene kan forplante seg i husveggene dersom den er montert direkte på veggen. Den bør i stedet monteres med braketter på grunnmur eller på et bakkestativ.

Er det ikke mulig å montere på grunnmur eller bakkestativ, er det viktig at det benyttes spesielle vibrasjonsdempere beregnet for montering på trevegg. Vibrasjonsdempere bør for øvrig også benyttes på braketter til grunnmur og bakkestativ.

Ikke plag naboene

For å unngå støy for omgivelsene er det også en del ting du bør tenke på. Det gjelder særlig i tettbygde strøk der det er liten avstand mellom husene. For det første bør du unngå å plassere utedelen slik at den vender mot et nabohus. Her kan du komme opp i en litt kinkig situasjon der du må veie ditt eget behov for å redusere støy mot naboens behov. Huske at det er du som har anskaffet varmepumpe – ikke naboen.

Du bør også velge en varmepumpe med en så støysvak utedel som mulig. Her er det til del store forskjeller på ulike modeller, så det lønner seg å orientere seg godt i markedet. Det finnes også varmepumper med nattmodus som reduserer støy fra utedelen med opptil 3 desibel.

Andre relevante tiltak for å redusere støy for omgivelsene kan være:

  • Lage en støyskjerm mot utedelen
  • Isolere boligen bedre for å avlaste varmepumpen slik at utedelen ikke må gå for full spiker hele tiden for å opprettholde god innetemperatur
  • Tak over utedelen, eventuelt montere varmepumpehus
  • Jevnlig vedlikehold

Vi anbefaler at du diskuterer disse tingene med forhandler og montør før du treffer et valg – da er du best mulig sikret mot ubehageligheter.

title

Fyll ut skjema og få gratis befaring

dropdown

CONTACT INPUT BOX

CONTACT INPUT BOX

CONTACT INPUT BOX

CHECKBOXES

LINK TEXT

* Når du oppgir personlige opplysninger til oss vil vi bruke opplysningene til å besvare og bekrefte forespørselen din. Vi vil lagre og dele dem med våre autoriserte forhandlere, som en del av utførelsen av forretningsaktivitet, som her gratis befaring. Klikk her for mer informasjon

single button

17


3690
b-TrueFalse
Les mer
b-TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181120130728715.png #FFFFFF
Les også