I følge Prognosesenteret er det solgt ca. 1 million varmepumper i Norge. Alle disse trenger strøm for å fungere, men det er faktisk ikke bare å plugge varmepumpen i nærmeste stikkontakt og sette seg i sofaen for å nyte varmen den lager eller kjølingen den tilbyr på varme sommerdager.
Når du får montert en varmepumpe må du samtidig legge opp en egen kurs i sikringsskapet som forsyner den med strøm. Denne kursen bør kun brukes til varmepumpen. Det gir nemlig de beste forutsetningene for stabil drift ettersom du ikke risikerer at sikringen går som følge av at du kobler til annet utstyr på kursen.
Om du har anledning til det bør pumpen dessuten være fast tilkoblet og ikke være tilkoblet via stikkontakt ettersom tilkobling med stikkontakt øker faren for varmgang og dermed brannfare. Det gjelder alt som er tilkoblet med stikkontakt, men det spesielle med en varmepumpe er at den alltid vil være tilkoblet og trekke jevnt med strøm når den er i bruk. Sett fra en elektrikers ståsted er den da å anse som en del av den faste installasjonen i boligen og bør derfor også ha en fast tilkobling for å øke sikkerheten. I bunn og grunn handler det om mye av det samme som for varmtvannsberedere over 1500 watt – der det er faktiske krav til fast tilkobling fremfor stikkontakt.
Selve kursen til varmepumpen skal ha jordfeilbryter slik at strømmen kuttes i stedet for at mennesker eller dyr risikerer strømgjennomgang dersom det oppstår jordfeil. Kursen bør utstyres med en 16 ampere sikring, men dette avhenger litt av hvor mye strøm den aktuelle varmepumpen trekker. På noen modeller holder det også med 10 ampere sikring. Sjekk med leverandøren av varmepumpen når det gjelder anbefalt sikringsstørrelse eller diskuterer det nærmere med din lokale elektroinstallatør.