Vanlig varmepumpe som gulvmodell?

Det er ikke nødvendigvis det smarteste du gjør

For Mitsubishi Electric Europe B.V. Norwegian Branch

Tommy Nilsen

Mitsubishi Electric Europe B.V. Norwegian Branch

6. februar 2019
Foto: Mitsubishi Electric
Foto: Mitsubishi Electric
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190122061118762.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190122061118762.jpg?maxwidth=2000
0

Flere og flere har fått øynene opp for gulvmodeller av varmepumper. Da snakker vi om innedeler som kan plasseres lavt på veggen i stedet for å montere den opp under taket. En ulempe er imidlertid at det både er mindre utvalg og høyere priser på denne typen varmepumper kontra de tradisjonelle typene. Dessuten er de ofte noe større enn tradisjonelle veggmodeller.

Derfor er det mange som lurer på om det rett og slett ikke bare er mulig å montere en standard varmepumpe lavt på veggen. Svaret er at det for så vidt går an, men det er ikke nødvendigvis så lurt.

For det første er vanlige veggmodeller beregnet for en høy plassering og krever en del plass under innedelen. Faktisk så mye som 30 cm. Dermed er det ikke sikkert du kan plassere den så lavt som du ønsker og da kan du fort ende opp med en litt underlig løsning rent estetisk.

Når det gjelder estetikk er det også slik at mange innedeler på standard veggmodeller har synlige filtre i toppen. Ved lav montering blir disse lett synlige, noe som ikke nødvendigvis ser så pent ut. Det gir også større sannsynlighet for at uønskede gjenstander, for eksempel ting som står i vinduskarmen, faller ned i maskinen og skader filtre eller register. Dette problemet eksisterer ikke med gulvmodeller, som også er barnesikre.

Ved montering under vindu kan også utstikkende vinduskarmer/vindusbrett bli en hindring for luftstrømmen på maskinens overside. Det reduserer effektiviteten.

En vanlig veggmodell er dessuten designet for å blåse luften nedover fra en høy plassering og er ikke spesielt godt egnet til å blåse luften oppover. Her er gulvmodellene mye bedre ettersom de er laget for å blåse luft både fra toppen og fronten.

Plasserer du en vanlig veggmodell under et vindu vil du dessuten kunne få problemer med maskinens temperaturføler. Ofte kommer det kaldras fra vinduene, og dette vil kunne påvirke føleren slik at den oppfatter at det er kaldere enn det egentlig er lenger inne i rommet. Da må du øke temperaturen for å kompensere for forskjellen.


3083
TrueFalsec-147
left-1 TrueFalsec-147
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181120130728715.png #FFFFFF
Les også