Varmepumpen lager rare lyder

Noen lyder er ikke farlige, andre bør du undersøke nærmere.

Av Mitsubishi Electric Europe B.V. Norwegian Branch

Tommy Nilsen

Mitsubishi Electric Europe B.V. Norwegian Branch

22. februar 2019
Foto: Mitsubishi Electric
Foto: Mitsubishi Electric
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190225055152105.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190225055152105.jpg?maxwidth=2000
0

Alle som har en varmepumpe vil fra tid til annen kunne høre lyder fra både ute- og innedel. Noen av lydene er helt normale, mens andre betyr at det kan være noe galt fatt.

En del lyder kommer fra varmepumpens normale drift og er helt ufarlige. Stopper varmepumpen og du hører en slags kokelyd eller lyder av plast og metall som trekker seg sammen, har varmepumpen gått inn i avriming.

Kokelyden skyldes at den varme gassen i anlegget reverseres og kjøres tilbake til utedelen for å smelte rim. Knakelydene skyldes temperaturvariasjoner, som forresten også kan oppstå uten at pumpen avrimes. Dette er altså ikke noe å bekymre seg for.

Lyder fra utedel

Andre lyder kan det være grunn til å være litt mer obs på. Høye hyle- eller hvinelyder fra utedelen kan tyde på at viftemotoren er ødelagt og må byttes ut eller repareres. Denne typen feil kan også forårsake romlelyder fra utedelen.

Er utedelen feilaktig montert kan vibrasjon forplante seg i veggene og lage lyder. Det kan skje hvis den er montert direkte på trevegg uten vibrasjonsdempende braketter. Det beste er å montere utedelen på grunnmur eller på et stativ på bakken.

I begge ovennevnte tilfeller bør du ta kontakt med autorisert forhandler for å utbedre problemene.

Lyder kan dessuten skyldes blader, løv og liknende som har kommet inn i utedelen. Har du mye trær rundt huset bør du vurdere et enkelt overbygg eller varmepumpehus for å beskytte utedelen mot dette.

Lyder fra innedel

Også fra innedelen kan det komme hyle- eller hvinelyder. Årsaken er ofte defekte lagre i viftemotoren. Opplever du dette må du ta kontakt med forhandler for å utbedre problemet.

Lyder fra innedelen kan videre skyldes mangelfull rengjøring og vedlikehold. Er det lenge siden du har rengjort innedelen kan filtrene ha gått tette og lage uønskede lyder. Faktisk bør du rengjøre varmepumpen så ofte som én gang i måneden for å oppnå best mulig effektivitet og lengst mulig levetid.

Hvert 2.-3. år bør du dessuten få gjennomført en større service. Mangel på service og vedlikehold er ofte årsak til mye rare lyder, i tillegg til at du mister effekt. Det viktigste som gjøres på service er rengjøring av register og viftetrommel i innedelen og rengjøring av register i utedelen. Dette må gjøres av en autorisert forhandler.

2494
b-TrueFalse
Les mer
b-TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181120130728715.png #FFFFFF
Les også