Energivinduer – når er det riktig å investere?

Energiriktige vinduer er valget for deg som gjerne vil passe på miljøet, ta hensyn til lommeboken og unngå trekk i de kalde månedene.

Av Sparevinduer

Esben Tougaard

Sparevinduer

28. mars 2020
Av Sparevinduer

Esben Tougaard

Sparevinduer

28. mars 2020
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200328084800756.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200328084800756.jpg?maxwidth=2000

Er du lei av å sitte i sofaen og merke at det trekker fra vinduene, eller har varmeregningen blitt ekstra stor? Da kan det være en god idé å skifte ut de gamle vinduene med nye, energiriktige vinduer. Når du skal bytte vinduer eller kjøpe til nytt hus, er det lurt å tenke over isolering og varmetap, og hvordan du best mulig kan spare energi. Se hvor mye du kan spare ved å investere i energiglass og energivinduer med lite varmetap, samt hvordan du lager en energiberegning. 

Det har skjedd mye med vindusstandarden siden 50-, 60- og 70-tallet; i dag er det blant annet høyere krav til glass og ramme, samt isoleringsevnen i vinduet. Du kan derfor oppnå store besparelser hvis du skifter ut vinduer fra disse periodene med nye, energiriktige vinduer.

Enova vurderer at de fleste husene fra 80-tallet har mulighet til å redusere varmeregning med 120kWh/år per vindu, tilsvarende en besparelse på omkring 120 kr per vindu i løpet av ett år.

Trenger vinduene dine til å bli skiftet ut?

Du kan selv undersøke om vinduene dine isolerer dårlig, eller om det trengs en utskiftning. For tips, les artikkelen 6 tips for å sjekke vinduene dine. Jo dårligere vinduene er, jo større potensial er det for å spare penger og øke komforten i boligen din.

Utover å spare penger på strømregningen, forbedrer du også inneklimaet ved å skifte ut de gamle vinduene – slik unngår du også fukt og trekk på innsiden. Sliter du med fukt inne i huset? Da er det gode råd å hente! Se hvordan du kan få et bedre inneklima, ved å lese Sånn unngår du dugg på vinduer.

Utover å ta hensyn til lommeboken og øke komforten, gir du boligen din merverdi ved å skifte ut vinduene til lavenergivinduer. I tillegg har du muligheten til å velge vedlikeholdsfrie materialer som PVC og tre/aluminium, så slipper du å finne frem malerpenselen.  

1843
b-TrueFalse


Skal du velge vinduer med 2- eller 3-lags glass?

Vinduer med 2-lags glass anbefales til eldre hus, da energiklassen på vinduene skal harmonere med varmetapet for husets helhet, det kan derfor ofte ikke lønne seg å investere i vinduer med 3-lags glass.

Skal du derimot bygge nytt eller renovere, er det en smart å sjekke om du må tilfredsstille krav i TEK 10 eller TEK 17. Nye hus er godt isolert, sammenlignet med hus av eldre dato – smart med minst mulig varmetap gjennom vindusflatene, og derfor velge vinduer med 3-lags glass, som har god isolasjon og minimalt varmeutslipp. Skal du bytte vinduer selv, er det lurt å bestille med energiglass.

I produktene våre blir det alltid brukt isolerglass, og du får energivinduer til gode priser. Vi bruker også energisprosser som ikke deler glasset, noe som gir en bedre U-verdi og mindre varmeregning.

Har du spørsmål til regler om energivinduer?

Energikrav, bestemmelser og overveielser kan være et komplekst område for forbrukeren. Du er derfor alltid velkommen til å kontakte Sparevinduer.

Vil du ha nye, energiriktige vinduer, og du har mot til å skifte vinduene selv, kan du se en veiledning til utskiftning av vinduer her – se hvordan du gjør det trinn for trinn.


1253
b-TrueFalse
c-228TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190913105250443.png #FFFFFF
Les også