Teknologien gjør boligen smart

Det kan være bra for både lommeboken og komforten

For Bakke AS

Silje Edman

Bakke AS

24. september 2020
For Bakke AS

Silje Edman

Bakke AS

24. september 2020
Illustrasjon: Shutterstock
Illustrasjon: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200924031946436.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200924031946281.jpg?maxwidth=2000
shutterstock_1290555481.jpg shutterstock_1290555481.jpg
0

Det finnes knapt et eneste område vårt moderne samfunn som ikke påvirkes og endres av teknologiutviklingen, og snart er det aller meste vi omgir oss med tilkoblet internett. Boligene våre er selvsagt ikke noe unntak. Mange boliger har allerede blitt smarte ved hjelp av ny teknologi og det meste tyder på at stadig flere vil bli smartere i årene som kommer. For deg som boligeier betyr det både en enklere, tryggere og mer praktisk hverdag.

Med smarthus-teknologi finnes det nærmest ingen grenser for hva du kan gjøre, men foreløpig er det likevel en del anvendelsesområder som dominerer: Det dreier seg for eksempel om:

  • Adgangskontroll, der digitale dørlåser gir deg mulighet til å kaste den tradisjonelle nøkkelen. Samtidig er de digitale låsene mer enn en erstatning for tradisjonelle låser da de også gir nye muligheter. Skal du ha en håndverker på besøk kan du gi vedkommende en engangskode for å komme seg inn. Og har du glemt å låse døren kan du gjøre det enkelt via telefonen uansett hvor du er.
  • Styring av varmen, der teknologien sørger for at temperaturen justeres etter dine rutiner og behov. Det gjør det blant annet enkelt å iverksette dag- og nattsenking av varmen og dermed knipe litt inn på oppvarmingskostnadene.
  • Styring av lys, der de kan dimmes automatisk til et behagelig nivå ved hjelp av sensorer som beregner lysnivået innendørs. I tillegg trenger du ikke gå slukkerunden før du går jobb eller legger deg – det skjer automatisk i henhold til forhåndsdefinerte scenarier. Det er også en fordel om du reiser bort ettersom det lysene som går av og på gir inntrykk av at noen er hjemme. Den minste lille tvil gjør gjerne at innbruddstyvene går forbi.
  • Overvåking av luftkvalitet, der sensorer i boligen måler luftkvaliteten og gir deg informasjon om det er behov for å iverksette tiltak.  

I tillegg finnes det sensorer som lar deg holde oversikt mens du er borte. Bevegelses- og vibrasjonssensorer kan for eksempel avdekke om uvedkommende tar seg inn gjennom ytterdøren eller et vindu. Skulle brannalarmen gå får du umiddelbart varsling på telefonen med beskjed om i hvilket rom det eventuelt brenner. Dette er funksjoner du trolig aldri har lyst til å bruke, men det er utvilsomt kjekt å ha.

Av mer praktiske bruksområder kan vi også nevne styring av solskjermingen. Lar du deg irritere over sol på TV-skjermen er det mulig å la teknologien ordne det slik at solskjermingen går ned når du setter på TV dersom solen skinner på vinduene.

La behovet avgjøre og start i det små

Det er altså ikke noe problem å finne alskens bruksområder der teknologien kan gjøre en jobb, men hva skal du egentlig velge? Det finnes det egentlig ikke noe fasitsvar på ettersom det er helt avhengig av behovet i din bolig. Derfor er det lurt å tenke nøye gjennom hvilke behov dere har i familien og la valgene styres av disse.

Er det viktigst å redusere energikostnadene uten at det går på bekostning av komforten i hverdagen eller er dere aller mest opptatt av å få plass sikker adgangskontroll slik at barna kommer seg enkelt inn i huset når de kommer hjem fra skolen?

Husk dessuten at det kan være lurt å starte i det små og heller utvide systemet etter hvert som behovene oppstår. De fleste smarthus-systemer er basert på trådløs kommunikasjon som gjør det forholdsvis enkelt å utvide. Velger du et kablet system kan utvidelser være mer trøblete.

Ta kontakt med oss i Bakke i dag for å høre hvordan vi tilrettelegger våre hus for smart teknologi og hvilke løsninger du kan bestille som tilvalg. Vi er et av er et av Norges største boligbyggeselskaper og har fokus på gode planløsninger og tiltalende arkitektur for å skape gode bomiljøer i alle prosjekter vi gjennomfører.


3937
Falseb-0
left -1 Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200131134455408.jpg #FFFFFF
Les også