115

Problemer med radon i hjemmet? Da kan epoxy være løsningen

Se hvordan du kan bruke epoxy som radonsperre og beskytte deg mot radongass.

for EpoxyGrossisten

Epoxygrossisten bruker

EpoxyGrossisten

9. desember 2022
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20221201101313478.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20221201101313478.jpg?maxwidth=900
0

Radon er en gass som finnes naturlig i jorda, og kan sive inn i boliger gjennom sprekker i grunnmuren. Ifølge FHI er radon den ledende årsaken til lungekreft etter røyking, og den er anslått å være en medvirkende årsak til omkring 370 lungekrefttilfeller og rundt 300 dødsfall av lungekreft hvert år i Norge. 

Fordi radon er en naturlig gass, blir vi stadig eksponert for den. Det er ganske lav forekomst av radongass utendørs, men når den siver inn i bygninger og blir en del av innemiljøet, kan den være helseskadelig. Derfor finnes det krav om radonsperre i nybygg med rom som er beregnet for varig opphold. 

Problem der du bor?

Det største problemet med radon er at det er en fargeløs, luktfri og smakløs gass som vi mennesker ikke klarer å oppdage med sansene våre. I tillegg er det mange som ikke er klar over risikoen forbundet med radon – og til og med at den eksisterer.

Hvis du bor i et område der radon er en risiko, kan du enkelt teste og eventuelt ta grep for å redusere nivåene i hjemmet ditt. Å beskytte familien mot radon er viktig for både helsen og sjelefreden.

Hva er radonsperre?

En radonsperre er vanligvis en radonmembran i form av et fleksibelt belegg bestående av plast, gummi eller asfalt. Men du kan også bruke flytende radonsperre og radonmembran som påføres vegger og gulvkonstruksjoner. 

Produkter som godkjennes som radonsperre har diffusjonsmotstand som hindrer at radongass siver inn i bygninger.

Epoxy som radonsperre

Epoxy er et kraftig og slitesterkt materiale som kan benyttes for å skape en barriere mot radon. Epoxy påfører du enkelt selv på gulvet, og er en enkel og effektiv måte å hindre radon i å komme inn i hjemmet ditt. 

Epoxy kan også legges under for eksempel parkett, tepper, fliser og andre typer gulvbelegg. Det er viktig å kun benytte epoxy som er godkjent som radonsperre til dette formålet, ettersom dette ikke gjelder all epoxy.  

Hvilken type epoxy vil du anbefale som radonsperre?

Her i EpoxyGrossisten har vi flere forskjellige epoxy-primere med radonsperre til betong- og sementbaserte underlag. Både MasterTop P 622 og MasterSeal P 770 er testet og godkjent til bruk som radonsperre. Disse er enkle og raske å påføre og hindrer radongass i å sive inn i hus og bygninger.

MasterTop P 622 er en epoxy-primer. Denne brukes i kombinasjon med andre typer epoxy-, polyuretanbaselakker og -membraner. Dermed gir den ikke bare vedheft til underlaget, men er også en effektiv beskyttelsesbarriere mot radon. 

MasterSeal P 700 er en vanntettingsmembran som brukes til vanntetting av kjellere og andre betong- og murkonstruksjoner. Bruk også et 2 mm tykt lag av MasterSeal 6100 FX, så forhindrer du inntrengningen av både vann og radon. 

Når er underlaget radontett?

Det er ingen standard som definerer når et materiale er «radontett». Men når kapasiteten til et materiale til å fungere som radonsperre skal avgjøres, viser man gjerne til arbeidet til professor dr. G. Keller. Forskningen hans forteller at et materiale er radontett hvis det påføres en tykkelse som er over tre ganger diffusjonsgjennomtrengningslengden ved testing.

title

Vi hjelper deg gjerne med epoxyspørsmål – kontakt oss!

input field

Mark if required

input field

Mark if required

input field

Mark if required

MESSAGE BOX

Mark if required

single button

55


3620
TrueFalsec-4
left -1 TrueFalsec-4
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200205082711250.png #FFFFFF
Les også