SWITCH SECTION

Egeninnsats på ny bolig?

Tenk på disse tingene før du bestemmer deg

Av Fiskarhedenvillan AS

Tina Jullumstrø

Fiskarhedenvillan AS

19. februar 2019
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190219061015992.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190219061015992.jpg?maxwidth=2000
0

Egeninnsats er en av de mest effektive måtene å redusere kostnader på når du skal bygge nytt hus. Det er ikke dermed sagt at du bør hoppe på alle prosjekter på egenhånd, for det er nemlig en del viktige ting du bør tenke gjennom. For eksempel:

  • Kompetanse
  • Ansvar ovenfor offentlig myndighet
  • Tilgjengelig tid
  • Avhengighet til andre faggrupper
  • Sikkerhet på byggeplassen

Kompetanse og tid

For det første bør du kjenne på din egen kompetanse og vurdere nøye om du faktisk har det du trenger for å gjøre en skikkelig jobb på de aktuelle prosjektene. Har du lagt mye parkett tidligere kan det være fint å gjøre dette som egeninnsats, mens sparkling av gipsplater fort kan føre til mer frustrasjon enn glede. I en del tilfeller vil du dessuten måtte dokumentere kompetanse overfor offentlige myndigheter for å få lov til å gjøre egeninnsats.

Husk ellers at det ikke er rom for å klage til andre på prosjekter du selv har utført. Det er du som sitter med ansvaret og som må ta konsekvensene dersom resultatet ikke blir så bra som du skulle ønske.

Et annet viktig aspekt er hvor mye tid du har tilgjengelig til å gjøre egeninnsats. Det kan være fristende å spare mange tusenlapper, men det er ikke sikkert du synes det er like stas å måtte tilbringe kveld etter kveld på byggeplassen for få jobben gjort. Det kan fort bli belastende for familielivet.

Ikke forsink andre

Tilgjengelig tid har også en sammenheng til andre faggrupper. Andre håndverkere som jobber på huset går nemlig ikke og venter på at du skal bli ferdig. Står elektrikeren klar til å montere stikkontakter og brytere på veggene og du ikke er ferdig med å sette opp gipsplatene, vil du fort få et problem. Du kan rett og slett risikere at byggeprosjektet blir forsinket på grunn av din egeninnsats.

Et godt tips kan være å ta de enklere jobbene rundt huset – eksempelvis rydding, sortering av avfall, måking av snø om vinteren og andre typer oppgaver som verken tar spesielt mye tid eller krever særlig kompetanse.

Avklar på forhånd

I alle tilfeller bør du diskutere og avklare omfanget av egeninnsatsen med både boligprodusenten og utførende entreprenør. Selv om det er du som betaler for huset, er det entreprenøren som har ansvaret for sikkerheten og forsikringer på byggeplassen i byggeperioden. Du har faktisk ikke lov til å oppholde deg der eller utføre arbeid på huset uten å få tillatelse fra entreprenøren.

2423
b-TrueFalse
Mer fra Fiskarhedenvillan
b-TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181114133433499.png #FFFFFF
Les også