SWITCH SECTION

Store vinduer knytter sammen terrassen og stuen

Skillet mellom stuen og terrassen viskes ut, men det er noen ting du bør vurdere før du kjøper.

For Gilje

Elin Gilje

Gilje

25. november 2020
For Gilje

Elin Gilje

Gilje

25. november 2020
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210104092755102.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210104092506665.jpg?maxwidth=2000
Gilje eXtra stuekjokkenmiljoe (1) (1).jpg Gilje eXtra stuekjokkenmiljoe (1) (1) - mobil.jpg
0

Store, flotte vinduer blir stadig mer populært. Her er noen ting du bør vurdere før du kjøper dem.

Store vinduer åpner huset mot hagen

En god sammenheng mellom innen- og utendørsområdene har mye for seg – kanskje særlig i et land som Norge, hvor været ikke alltid inspirerer til å gå ut. Knytter du inne- og uteområdene sammen på en god måte, kan du få glede av uteområdene selv om du oppholder deg innendørs og det blir enklere å bevege seg ut når du vil. Som en ekstra bonus vil du kanskje også oppleve at huset og hagen i større grad oppfattes som en enhet.  Men hvordan får du dette egentlig til?

Et viktig stikkord er å bruke vinduer og balkongdører som gir deg godt utsyn og bidrar til at skillet mellom utendørs- og innendørsmiljøene reduseres mest mulig. Det betyr i mange tilfeller at det er smart å gå for store vinduer – trenden de siste årene har også gått i denne retningen. Mange vil dessuten gjerne ha vinduer med glass som går helt ned til gulvet.

Den samme trenden gjelder også balkongdører, der helglassede modeller er mer populært enn de tradisjonelle variantene med brystning og et glassfelt øverst. Med store vinduer og helglassede dørere får du maksimalt utsyn og følelsen av at du er ute selv om du sitter i sofaen.

Ikke bare størrelsen på vinduene som avgjør

Store vinduer er ikke en vidunderkur i seg selv. Det er blant annet viktig å tenke på plasseringen av dem, og det krever litt planlegging. Det er for eksempel uheldig å montere et stort vindu akkurat der du har planer om å plassere sittegruppen eller en stor plante som vil stjele mye av utsikten. For å få et godt sluttresultat er du avhengig av å tenke på helheten, slik at du faktisk har noe interessant å se ut på gjennom de flotte vinduene.

Du må heller ikke se deg så blind på ønsket om store vinduer at du glemmer i planleggingen en måte å komme deg ut til hagen. Her finnes det flere muligheter:

  • én enkel balkongdør
  • skyvedører
  • to-fløyede dører

Vil du ha skyvedør, må den være forholdsvis stor, slik at du får en stor passasje når du åpner den. Faktisk får du ikke mer enn 90 cm åpning med en to meter skyvedør.

Har du ikke så mye plass, kan det være fornuftig å gå for en to-fløyet balkongdør, da du får større åpning når begge dørbladene åpnes. Vil du ha muligheten til å åpne skikkelig opp, kan du dessuten vurdere foldedører. Da blir åpningen ut helt fri og du slipper poster i lysåpningen.

Tenk også gjennom fargevalg. Vindusrammene trenger nemlig ikke å være hvite, men kan leveres i alle tenkelige farger. De siste årene har sort og grått vært populært, og mange bruker dette for å la vinduene ramme inn uteområdene – et virkemiddel som mange arkitekter bruker. Du kan også få ulike farger på inn- og utsiden av vinduet, slik at du enkelt kan få perfekt fargematch både ute og inne.

Isoleringsevne, dugg og sikkerhet

Når du skal ha nye vinduer er det viktig å tenke på hvor godt de isolerer, og går du fra små til store vinduer er det enda viktigere. Du bør velge vinduer med trelagsglass fremfor tolagsglass for å få så lav U-verdi som mulig. På denne måten unngår du kaldras fra vinduene og opplevelsen av å bo i et kaldt hus store deler av året. En ulempe med trelagsglass kan imidlertid være at det isolerer så godt at det dugger på utsiden under visse værhold. Hvis du ikke ønsker at dugg om morgenen skal blokkere utsikten til uteområdene, bør du velge vinduer med antidugg-overflate.

Går du for vinduer som monteres ned mot gulvet, bør du velge sikkerhetsglass. Dette er alltid anbefalt dersom vinduene går lenger ned enn 80 cm over gulvet. Anbefalingen henger sammen med at glass under denne høyden er mye mer utsatt for sammenstøt og påkjenninger, som kan føre til skader på glasset.

En siste ting å tenke på, er at store vinduer fører til økt oppvarming fra solen året rundt, men kan være særlig plagsomt om sommeren. Derfor kan det være lurt å investere i soldempende glass som bidrar til å stoppe soloppvarmingen. Soldempende glass finnes i flere varianter, men husk at jo mer varme du vil dempe, jo mørkere blir glasset. Vil du ha effektiv solskjerming uten å ofre dagslyset, kan det være mer fornuftig å gå for screens som er integrert i vinduet eller fasaden.

Her kan du lese en grundigere beskrivelse av de forskjellige funksjonsglassene

4919
b-0TrueFalse
left -1 c-15TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20171009104849947.png #FFFFFF
Les også