SWITCH SECTION

Ulike funksjonsglass i vinduer – og sine fordeler

Det finnes glassruter for ulike behov. Her er en grundig gjennomgang av de forskjellige.

For Gilje

Elin Gilje

Gilje

25. november 2020
For Gilje

Elin Gilje

Gilje

25. november 2020
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20201210164057848.png?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20201208163815189.png?maxwidth=2000
Vindu - stue - mobil.png
0

Valg av vindu handler om utseende, materialvalg, farge og glasstype, men også hvor godt det isolerer både lyd og varme (U-verdi).

Behovet ditt avgjøres av dine preferanser og hvor du bor.

Selvrensende glass

Vil du bruke mindre tid på å vaske vinduene, eventuelt bare ha renere vinduer uten at du gjør noe med dem, bør du vurdere vinduer med selvrensende glass.

De er nemlig laget slik at kombinasjonen av solens UV-stråler og regnvann fjerner støv og smuss fra det ytterste laget på glasset. Dermed forsvinner den grå, litt matte hinnen du ofte ser på vinduene – uten at du trenger å foreta deg noe som helst.

Selvrensende glass egner seg i utgangspunktet best der det blir utsatt for en del sol og regn, men glasset har jo ikke noe forhold til hva slags vann som faktisk treffer det. Med andre ord er det fullt mulig å spyle med hageslangen for å sparke i gang selvrensingen. Det er blant annet en stor fordel på vinduer som er vanskelige å nå for å vaske.

Vinduer med selvrensende glass er dessuten lettere å vaske på tradisjonell måte enn vanlige glass, hvis det blir nødvendig. Som regel holder det med en myk og fuktig klut uten bruk av rengjøringsmidler. Vil du blande inn litt såpe må du sjekke leverandørens anbefalinger før du setter i gang. Feil bruk av rengjøringsmidler kan faktisk skade glasset.

Soldempende glass

De fleste har opplevd at det kan bli ubehagelig varmt innendørs når sola steker på vinduene, derfor kan det være en idé å skaffe seg vinduer med soldempende glass.

I slike vinduer er det spesialglass som slipper gjennom det meste av lyset, men samtidig stopper mye av solvarmen. Ettersom glasset først og fremst stopper varmen, er det også vanlig å kalle det varmedempende eller varmekontrollerende. Uansett vil du oppleve at det gir et verdifullt bidrag til en svalere bolig på solrike dager.

Soldempende glass kan fås i ulike varianter, alt etter hvor mye solvarme du faktisk ønsker å dempe. Glasset blir generelt mørkere jo mer sol du vil at det skal dempe, ta med det i vurderingen. I alle tilfeller er glasset imidlertid vesentlig lysere enn 80-tallets soldempende glass, som hadde en svært mørk og speilaktig overflate.

Behovet for vinduer med soldempende glass er som regel størst på vinduer vendt mot sør og vest.

Sikkerhetsglass

I en del tilfeller er det behov for glass som tåler en trøkk, eller der konsekvensene av knust glass kan bli ubehagelige. Eksempler er glassdører og sidefelt til dører, men også vinduer som går langt ned mot gulvet, og der det er fare for sammenstøt mellom mennesker og glass. I henhold til TEK17, skal det brukes sikkerhetsglass dersom vindu/glassfelt er lavere enn 80 cm over gulvet.

Det finnes hovedsakelig to typer sikkerhetsglass:

  • laminert glass
  • herdet glass

Laminert glass består av to eller flere lag med glass som er limt sammen med en spesiell folie. Denne folien gjør at glasset fremdeles henger sammen selv om det skulle knuse. Dette er derfor det beste valget hvis du vil sikre deg mot vandalisme og innbrudd, da folien fremdeles vil utgjøre en barriere som er vanskelig å komme igjennom for innbruddstyver. Det er selvsagt også en fordel med tanke på personsikkerhet, dersom glasset skulle knuse ved et uhell.

Herdet glass varmes på sin side opp til over 600 grader, for så å sjokkavkjøles. Dermed oppstår konstante spenninger som gjør det motstandsdyktig overfor sprekker og bruddskader. Om herdet glass likevel skulle knuse, pulveriseres det i tusenvis av små, ufarlige glassbiter. De som vet hva de holder på med, knuser imidlertid herdet glass ganske lett. Det er altså ikke førstevalget for å sikre seg mot innbrudd og vandalisme, men egner seg godt for de fleste andre anvendelser der sikkerhetsglass er nødvendig. Dessuten er det noe rimeligere enn laminert glass.

U-verdi (hvor godt isolerer vinduet?)

Valg av vinduer handler både om utseende, materialvalg, farge og glasstype, men oppi det hele må du må ikke glemme hvor godt det isolerer. Derfor bør du kjenne til det litt kryptiske ordet U-verdi.

Rent teknisk er U-verdien et mål på hvor mye varme som passerer gjennom en kvadratmeter av en gitt bygningsdel ved en temperaturforskjell på én grad celsius. Litt mer folkelig forklart, kan vi si at det forteller oss hvor godt bygningsdelen isolerer. Jo lavere U-verdien er, jo bedre varmeisolerende egenskaper har bygningsdelen. U-verdi oppgis for en rekke ulike produkter, blant annet dører, vinduer og isolasjon. 

I TEK17 stilles det krav til at vinduer skal ha en gjennomsnittlig U-verdi på 0,8, men har du vinduer fra 80- eller 90-tallet ligger U-verdien kanskje på et sted mellom 1,6–2,4. Legger vi til at en tiendels reduksjon i U-verdi, tilsvarer dette en årlig energibesparelse på 10 kWh per kvadratmeter vindusareal. Dermed skjønner du fort at du fyrer mye for kråkene med gamle vinduer. På et normalt hus utgjør vinduene typisk 5–15 % av fasadearealet, men kan faktisk stå for så mye som 40 % av varmetapet.

U-verdien på et vindu skal alltid oppgis for vinduskonstruksjonen samlet sett. Det vil si at både glass, ramme og karm har betydning. Derfor er det viktig å ikke se seg blind på glasset når du vurderer U-verdien.

Støydemping

Har du eldre vinduer i huset ditt, har du sikkert lagt merke til at de ikke er spesielt gode på å dempe lyd. Og selv om det kanskje er praktisk å kunne snakke med en som står utendørs uten å åpne vinduet, kan det være plagsomt – og faktisk helseskadelig – dersom du bor i et område med mye støy.

Investerer du i nye vinduer, får du vesentlig bedre lydegenskaper uansett hvilket vindu du velger. Dette henger sammen med at nye vinduer både er tettere, har tykkere/bedre glass og lukkemekanismer som gjør at vinduet slutter tett og godt inntil karmen. Normale vinduer kan typisk redusere støy med rundt 30 desibel.

Bor du like ved en trafikkert vei eller et område som er utsatt for mye annen støy, bør du vurdere et vindu med støy- eller lyddempende glass. De kan faktisk redusere støyen med opptil 42 desibel. Hvis du synes dette høres lite ut, kan vi fortelle deg litt om hvordan desibel-skalaen fungerer. En endring på 5–6 desibel oppfattes nemlig som en meget tydelig endring, mens en endring på 8–10 desibel oppfattes som en fordobling eller halvering av lyden.

Ved å gå velge et støydempende vindu, vil du faktisk oppleve vesentlig lydreduksjon kontra et standardvindu.

Anti-dugg

I takt med at stadig flere boligeiere ønsker seg store vinduer for å slippe mer dagslys inn i huset, har behovet for bedre isolerte vinduer økt. I dag kan du faktisk få vinduer som har like god isoleringsevne (U-verdi) som ytterveggene ellers.

En viktig bidragsyter til bedre isoleringsevne er bruken av 3-lagsglass. Det vil si at vinduet er bygget opp av totalt 3 glasslag med argongass mellom de ulike lagene.

En konsekvens av den gode isoleringsevnen er at lite varme slipper ut gjennom glasset. Denne egenskapen er selvsagt både naturlig og ønskelig, men det har en konsekvens som kan være litt overraskende. Det kan nemlig oppstå dugg eller kondens på utsiden av glasset, og skjer typisk ved kaldt og klart vær med høy luftfuktighet. Der de gamle vinduene dine slapp ut såpass mye varme at duggen fordampet, skjer ikke dette på et vindu med 3-lagsglass.

Dermed står du igjen med dugg på store deler av vindusflaten. Vinterstid kan du også oppleve rim eller at det fryser til is. På skyggesiden av huset kan det ta ganske lang tid før det blir varmt nok til at det forsvinner.

Dette er ikke en reklamasjonssak, men snarere et kvalitetstegn. Likevel vil mange oppfatte det som et problem eller irritasjonsmoment. Skal du handle nye vinduer og vil unngå duggen, bør du derfor investere i glass med antidugg-overflate, da det reduserer risikoen for utvendig dugg vesentlig.

8385
b-0TrueFalse
left -1 c-15TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20171009104849947.png #FFFFFF
Les også