SWITCH SECTION

Oppgrader huset ditt til smarthus

Det er enkelt og raskt å komme i gang!

For Ikano Bank

Anne Cathrine Syrrist Leite

Ikano Bank

23. juni 2020
For Ikano Bank

Anne Cathrine Syrrist Leite

Ikano Bank

23. juni 2020
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200623124848159.png?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200623095135386.png?maxwidth=2000
0

Smarthus handler om å la teknologien overta oppgaver i boligen – helt eller delvis. 

Bruksområdene kan for eksempel være å styre lys og varme, se på mobilen hva du har i kjøleskapet akkurat nå via kamera, gjøre bruken av underholdning smidigere, fjernstyre døren når du ikke er hjemme eller la teknologien optimalisere energiforbruket i boligen så du sparer penger. Disse mulighetene er bare en brøkdel av hva som finnes, og det er nesten bare fantasien som setter grenser.

Future Living

Prognosesenteret gjør blant annet undersøkelser i Future Living-programmet som gir løpende og oppdatert innsikt om boligmarkedet og norske boligkjøperes boligpreferanser. I 2019 tok de for seg 5 hovedtemaer, ett av disse var smarthus. 

For å forklare oss hva dette er, har vi snakket med senior markedsanalytiker og produktsjef i Prognosesenteret, Andreas Brand.


I et smarthus er det installert teknologi for styring av forskjellige prosesser og oppgaver.  Sikkerhet, komfort, mindre energibruk og en enklere hverdag er målet. Dersom du har strøm og Internett, har du det som trengs for å komme i gang med smarthus. Du trenger ikke å oppgradere det elektriske anlegget, og du kan få installert smarthus på noen timer.

   –   I undersøkelsen kommer det frem at 6 av 10 kjenner til begrepet "smarthus" og nesten en femtedel av disse har teknologiske løsninger som gjør at de vil kalle sin neste bolig et Smarthus, forteller Andreas Brand.

Funksjoner

I dag finnes det mange smarthus-løsninger, som styring av lys, varme, solskjerming i vindu, lyd og TV, en stemmestyrt dings som svarer på spørsmål og hjelper til med mye annet, nøkkelfri dørlås, overvåkningskamera, vannlekkasjesensor samt brann- og innbruddsalarm. 

   –   I undersøkelsen kom følgende frem som årsak for å investere i smarthus-teknologi, forteller Andreas Brand.

Hvordan spare penger?

Du kan spare strøm og penger dersom du eksempelvis setter på en innstilling som skrur ned temperaturen på natta og når alle er ute av huset.

Skal du bygge nytt hus?

Dersom du skal bygge nytt hus er det smart å tegne en skisse hvor alle dine smarthus-ønsker er inkludert – inne og ute. På denne måten er du godt forberedt i møte med arkitekten, byggmesteren og så videre.

Tenk nøye igjennom alt du vil ha på plass av smarte løsninger før du begynner byggeprosessen. For eksempel har du kanskje ikke elbil i dag, men sjansen er stor for at du kommer til å eie en i fremtiden, derfor er det lurt å tilrettelegge for ladestasjon.

Forventninger til ny bolig

   –   Betalingsviljen er høyest når det gjelder løsninger for inneklima og innbrudds- og brannsikkerhet. Disse løsningene er også de som flest forventer at skal være inkludert ved kjøp av ny bolig. En tredjedel kunne tenkt seg å betale mer for en bolig hvis den var utstyrt med smarthus-teknologi, avslutter Andreas Brand.

Det forventes at det kommer enda flere oppkoblingsmuligheter når 5G-nettet snart rulles ut.

Mangler du litt penger til smarthus-løsninger?

Lån gir deg fleksibilitet og kan være løsningen i noen sammenhenger.


3739
b-0TrueFalse
Les også
b-0TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190701131614834.png #FFFFFF