Foto: Shutterstock
SWITCH SECTION

Det blir et godt nytt år for mange

Ny lovgivning sikrer hverdagen for elbil-eiere

For Smartly AS

Ketil Granbakken

Smartly AS

6. oktober 2020
For Smartly AS

Ketil Granbakken

Smartly AS

6. oktober 2020
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20201006050310629.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20201006050310175.jpg?maxwidth=2000
shutterstock_1675616581.jpg shutterstock_1675616581.jpg
0

Våren 2019 var det ganske mange som satte kaffen i vrangstrupen da de leste om et nytt lovforslag fra regjeringen. Det gikk nemlig ut på å gi andelseiere i borettslag eller eierseksjonssameier en lovbestemt rett til å sette opp ladepunkter for elbiler – også i tilfeller der det ikke er flertall i generalforsamlingen for å etablere infrastruktur for elbilladere.

Forslaget la til grunn at den enkelte andelseier som vil sette opp et ladepunkt, selv må dekke kostnaden til selve ladeboksen og strømmen som brukes. Samtidig ble det gjort klart at dersom ladepunktene førte til et strømforbruk som gjorde det nødvendig å øke effekten/oppgradere strømnettet i bygget, skulle disse kostnadene dekkes av fellesskapet. Det vil altså si at de som ikke har el- eller hybridbil, må være med å betale. Særlig dette poenget falt mange tungt for brystet og ble opplevd som svært urimelig.

Ny hverdag fra 2021

Til tross for et visst folkelig opprør, har imidlertid høringsrunden blitt gjennomført og lovforslaget ble fremmet for Stortinget i slutten av september 2020. Og elementene som gjorde kaffen vanskelig å svelge, ligger fremdeles fast.

Ifølge NRK er det håp om at forslaget blir behandlet før nyttår, og dermed kan den nye loven trolig tre i kraft fra og med 1. januar 2021. Dermed kan andelseiere i borettslag og eierseksjonssameier trygt gjøre virkelighet av planene om å skaffe seg en ladestasjon i fellesgarasjen - uansett hva andre i bygget måtte mene om den saken.

Tenk helhet

Mange kommer trolig til å benytte seg av retten til å montere ladepunkter i fellesgarasjer landet rundt. Det er selvsagt helt etter hensikten, men ulempen er at det kan føre til en uoversiktlig utvikling. Det gjelder for eksempel praktiske forhold som fremføring av kabler og oversikt over byggets totale strøm- og effektforbruk.

I stedet for å la dette skje, er det mye bedre at borettslaget eller sameiet investerer i en felles infrastruktur for elbil-lading og at denne investeringen bekostes av fellesskapet. På den måten får alle muligheten til å lade når de ønsker, dere får kontroll på det totale energiforbruket, de tekniske løsningene og praktiske forhold som fremføring av kabler. Det legger ganske enkelt til rette for en mye mer koordinert utvikling over tid. Gitt ambisjonene for, samt utviklingen i salg av elbiler, er nettopp dette veldig viktig å tenke på.

Et felles ladeanlegg der det er enkelt for beboerne å etablere sitt eget ladepunkt kan også ha en positiv effekt på verdien til leilighetene i sameiet/borettslaget. Og over tid er det høyst sannsynlig at denne typen infrastruktur blir like vanlig som infrastruktur for strøm, internett og TV. Det handler egentlig bare om å komme i gang.

Velg et moderne ladeanlegg allerede i dag

Velger dere ladeløsninger fra Smartly får dere nettopp den typen ladeinfrastruktur som er nødvendig for å håndtere elbil-ladningen i boligselskapet. Hos Smartly kan dere leie ladeanlegget til en fast månedlig sum og det er utleier som har ansvaret for alt fra prosjektering og montering til drift, vedlikehold og kundeservice 24/7 hele året. Har du TV og Internett fra en av våre partnere er leien kostnadsfri.

Smartly sørger også for at den som lader, faktisk betaler for sitt eget forbruk. Ingen vil vel betale for naboens lading? Systemet inkluderer også tilgangskontroll til laderne og en egen ordning for gjestelading.


Med ladeanlegg fra Smartly får dere ganske enkelt:

  • Elbilladere ferdig montert, testet og satt i drift
  • Ingen investering, en leiemodell gir full garanti på anlegget
  • Hver beboer får rentefri nedbetaling på sin lader
  • Optimal energistyring av ladeanlegget
  • Tilgangskontroll til ladere
  • Betaling og oppgjør for det hver enkelt lader for
  • Overvåking og drift av ladeanlegget
  • Månedlig rapportering på bruken av laderne
  • 24 timers kundeservice og brukerstøtte hele døgnet (Teknisk brukerstøtte 08:00-16:00)

title

Vite mer? - La oss ta en prat!

input field

input field

input field

CONTACT INPUT BOX

LINK TEXT

Ved å sende inn dette skjemaet godtar du at kontaktinformasjonen du oppgir lagres i vårt system slik at vi kan kontakte deg igjen. Dersom du ønsker å endre dette senere kan du kontakte oss på support@smartly.no eller lese mer i vår personvernerklæring.

single button

7


4289
b-0TrueFalse
left -1 b-0TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200309211551094.png #FFFFFF
Les også