Et kjøkken krever flere typer belysning

Kjøkkenet som allrom gir nye belysningsbehov

For EL-PROFFEN

Trond Sivert Sivertsen

EL-PROFFEN

21. juni 2019
For El-proffen

Trond Sivert Sivertsen

EL-PROFFEN

21. juni 2019
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190621113737513.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190621113737513.jpg?maxwidth=2000
0

Kjøkkenet er et av de mest brukte rommet i boligen din og skal romme mye forskjellig aktivitet. Det er selvsagt her du lager all maten og spiser mye av den, men kjøkkenet brukes også til lekser og annet arbeid, sosiale lag osv. Det krever sitt av belysningen. De færreste vil vel ha det samme lyssettingen når leksene skal gjøre som når det inviteres til middag rundt kjøkkenbordet.

Når du skal lage mat, trenger du belysning som lyser rett på benken, såkalt direkte belysning. Det gir deg det beste arbeidslyset. Hvor sterk belysningen skal være er til en viss grad en smakssak, men du skal være klar over at belysning av en mørk kjøkkenbenk krever mer lys enn en lys benk. Det finnes mye å velge i, alt fra tradisjonelle lysstoffrør til ulike varianter av LED. Har du høyglansede overflater kan du også bruke uplights på veggen.

Over spisebordet kan det også være en fordel å ha direkte lys, gjerne lamper som lyser rett ned. Da reduseres risikoen for at de som sitter rundt bordet blir blendet. For å kunne variere styrken på lyset bør du ha lamper som kan dimmes. Dimmingen gjør også at du får lengre levetid på lyskilden ettersom den ikke står på full effekt hele tiden.

Indirekte lys langs veggene

Langs veggene kan du gjerne velge downlights i taket og de kan med fordel vinkles inn mot veggen. Det gir et indirekte lys som oppfattes som behagelig. Dessuten er det fint for å lyse opp bilder og annet som henger på veggen. Du skal være forsiktig med å plassere downlights over hele taket – det gir nemlig fort et flatt lys uten kontraster. Downlights bør også kunne dimmes for å variere stemning og effekt.

Det kan også være behov for en annen form for takbelysning enn downlights, for eksempel plafonder. Uansett hva du velger bør du tenke over at belysningen skal dekke hele gulvflaten og lyse inn i overskap. Det gjør det enklere når du skal rengjøre gulvet og gjør det enklere å finne ting i overskapene.

Sist, men ikke minst, er det viktig å prøve å få inn så mye dagslys som mulig. Det er det mest naturlige lyset som finnes og det hjelper i tillegg med å regulere døgnrytmen.

2337
b-TrueFalse
left-1 b-TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220627141729647.png #FFFFFF
Les også