SWITCH SECTION

Vanskelig å trekke nye kurser til kjøkkenet?

Det finnes alltids en løsning

Av EL-PROFFEN

Trond Sivert Sivertsen

EL-PROFFEN

24. mai 2019
Av El-proffen

Trond Sivert Sivertsen

EL-PROFFEN

24. mai 2019
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190524080325347.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190524080325347.jpg?maxwidth=2000
0

Et nytt kjøkken er under planlegging og du har nettopp fått øynene opp for at du trenger vesentlig flere kurser for å få et trygt og velfungerende elektrisk anlegg. Kanskje bor du i en eldre leilighet med sikringsskap i oppgangen og der det er begrensede muligheter til å trekke nye kurser.

Når vi samtidig vet at kjøkkenet er det rommet i boligen der vi bruker mest strøm og dermed trenger flest kurser fra sikringsskapet, kan dette bli en krevende øvelse. Det finnes imidlertid noen måter å løse en del av utfordringene på.

En typisk problemstilling gjelder platetopp og stekeovn. Tiden der disse leveres som en enhet er stort sett forbi og de fleste har nå separat platetopp og stekeovn som krever separat strømtilførsel. Hvis du kun har en stikkontakt for flatstiftstøpsel kan kan elektrikeren din sannsynligvis løse det ved å montere en såkalt nedtrappingsmodul.

Modulen kobles til den eksisterende flatstiftkontakten og på den sitter det to stikkontakter og en 16 ampere sikring. Dermed kan du koble platetoppen til den gamle stikkontakten og stekeovnen til et av stikkene i modulen. Da får du en forskriftsmessig løsning som uten å trekke ny kurs, samtidig som modulens 16 ampere sikring sører for at stekeovnen ikke tilkobles en kurs som er større enn den er beregnet for.

Andre måter å løse det på er å se nærmere på praktiske måter å strekke nye kurser på. Du bør kontakte en registrert elektroinstallatør for befaring og dialog rundt hvilke muligheter som finnes, men ting å tenke på kan være:

  • Kan elektrikeren trekke flere kurser i samme rør dersom du har skjult anlegg i rør fra før?
  • Kan du lekte ned tak eller lekte ut en vegg for å få plass til nye rør?
  • Er det mulig å legge åpent anlegg (synlige kabler) for å få det til?

Det er nemlig mye som er mulig å få til, men det krever i de fleste tilfeller at du har en dyktig og løsningsorientert elektriker med på laget.

2133
b-TrueFalse
left-1 b-TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220627141729647.png #FFFFFF
Les også