Slik lager du hull til elektrobokser

Du kommer til å klare hver eneste gang

Av EL-PROFFEN

Sven Arild Bransdal

EL-PROFFEN

26. april 2019
Av El-proffen

Sven Arild Bransdal

EL-PROFFEN

26. april 2019
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190426083953816.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190426083953816.jpg?maxwidth=2000
115
0

Du har kanskje vært ute for det: elektrikeren har vært på besøk og montert rør og bokser til det skjulte el-anlegget i boligen din. Nå er det din tur til å ta over og kle veggene med plater eller panel. Men hvordan i all verden skal du klare å bore hull til boksene på riktig sted på plater eller panel?

Det finnes faktisk flere metoder. Den mest grunnleggende metoden er å finne frem målbåndet eller meterstokken og måle seg frem. Det enkleste er som regel å måle fra referansepunkter på vegg, gulv og tak og inn til midten av boksen. Deretter overfører du målet til platen eller panelen. Husk å ta høyde for at både plater og panel typisk skal ha en liten klaring mot gulv og tak – gjør du ikke det kommer du til å bomme med hullet.

En annen måte å gjøre det på er å kjøpe et sett med magneter designet for formålet. Da setter du én magnet i boksen, monterer platen og fører en annen magnet over den. Når de to får kontakt vet du at magneten på utsiden av platen sitter på nøyaktig riktig sted og du kan finne frem hullsagen og lage hullet du trenger.

Du kan også bruke litt maling for å få det til. Bruk en pensel for å stryke maling på boksen som sitter i veggen. Deretter setter du platen eller panelbordet på plass og trykker litt på den. Da overføres litt av malingen på boksen til materialet og du vet hvor du skal lage hullet. En annen variant av denne løsningen er å legge en liten ert med fugemasse på tappen i midten av lokket som sitter på veggboksen og trykke materialet inntil for å lage et merke.

Et siste tips for vegg- eller takbokser med lokk er å skru en skrue gjennom senterpunktet på lokket. Gjør det fra baksiden slik at skruespissen stikker litt ut på fremsiden. Så kan du bare sette på plass veggmaterialet og trykke litt til for å lage et merke.

2792
TrueFalsec-17
left-1 TrueFalsec-17
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220627141729647.png #FFFFFF
Les også